"Studiul China" de Collin Campbell


Doctorul american Collin Campbell, considerat un gigant al nutritiei, a scris, dupa cercetari intinse pe zeci de ani, o carte fundamentala, despre legatura dintre boala si alimentatie.
"Studiul China" este considerata punctul de cotitura al medicinei viitorului.
Este apreciata drept cea mai completa cercetare medicala intreprinsa pana acum in lume, ce demonstreaza legatura directa intre cancer si alimentatie.
Studiul China constituie cea mai puternica dovada in ceea ce priveste prevenirea bolii de inima, a cancerului si a altor boli vestice prin mijloace dietetice. Este cea mai buna carte atat pentru tarile dezvoltate economic, cat si pentru cele ce trec printr-o tranzitie rapida de schimbari economice si de stil de viata”. (Junshi Chen, medic, doctor in stiinte, profesor senior in Cercetare la Institutul pentru Nutritie si Siguranta Alimentara, Centrul Chinez pentru Controlul si Prevenirea Bolilor)

Studiul China a primit premiul Cartea Anului 2005 din partea revistei VegNews Magazine fiind ceea mai importanta carte stabileste legatura dintre dieta si cancer.

Studiul China este cartea nascuta dintr-un proiect de o amploare neobisnuita - Proiectul China
La sfarsitul anilor 1970 si inceputul anilor 1980, existau doua observatii principale care sugerau relatia intre dieta si cancer. In primul rand dieta vestica bogata (mai ales in grasimi si carne, si saraca in fibre) era puternic asociata (corelata) cu incidenta cancerului de colon si de san. In al doilea rand, in cazul persoanelor care migrau in zone unde se semnala un risc crescut de cancer (de diferite tipuri) se observa cresterea riscului de boala a zonei unde se mutau, indiferent de mostenirile lor etnice sau genetice.
Un set concludent de informatii a fost realizat de Academia de Stiinte a SUA, in raportul din 1982 cu titlul Diet, Nutrition and Cancer.

De ce a fost aleasa CHINA?
In anul 1981, Academia Chineza de Stiinte Medicale a publicat un Atlas al Mortalitatii [din pricina] Cancerului raportat la anii 1973-75, analizand diferite cancere din 2400 de regiuni ale Chinei. Aceste harti indicau cancerul ca fiind prezent in mod deosebit in anumite zone geografice. Rata in aceste regiuni era de cateva zeci de ori, chiar o suta de ori mai mare decat in zonele care indicau valoarea cea mai mica, observandu-se astfel o diferenta imensa fata de raportul acelorasi rate de 1.5-2.0 din America.
Rezidentii acestor regiuni traiau in general in aceeasi zona toata viata lor, consumau aceeasi dieta, unica si specifica regiunii lor, fenomenul avand loc invariabil, an de an. Dieta lor (saraca in grasimi si bogata in fibre si alimente pe baza de plante) era in contrast evident cu dieta bogata a tarilor occidentale.

MODELUL DE LUCRU
Pentru studiu au fost selectate 65 de regiuni din China rurala, pentru a fi supuse cerintelor studiului. S-a realizat astfel o comparatie intre dieta, stilul de viata si bolile caracteristice populatiilor din fiecare regiune.
In fiecare din cele 65 de regiuni au fost alese cate 2 sate, din fiecare sat fiind alese (la intamplare), 50 de familii. Din fiecare familie a fost ales numai un membru (fie barbat, fie femei, raportul lor fiind la final egal), studiul avand deci 6500 de participanti. S-au facut teste de sange, urina, si s-au luat mostre de mancare pentru analize ulterioare. In acelasi timp participantii au completat un formular si au oferit informatii cu privire la ceea ce mananca pe parcursul a trei zile.
Au fost in final selectate 367 de elemente cu valoare informationala sigura pentru cele 6500 de familii (reprezentate). Aceasta baza de date despre dieta si stil de viata din anii 1983-84 a inclus informatii despre rata mortalitatii mentionata in anii 1973-75 pentru circa 40 de cancere diferite si alte boli.
Aceleasi zone si persoane din anii 1983-84 au fost supuse studiului in etapa urmatoare, 6 ani mai tarziu, in anii 1989-90. Lor li s-au adaugat alte 20 de noi regiuni din China continentala si Taiwan. De asemenea numarul familiilor a fost plusat cu inca 20 in fiecare regiune, ajungandu-se la un total de 10.200 de adulti reprezentand tot atatea familii. Cu aceasta ocazie a fost culeasa o impresionanta baza de date cu informatii socio-economice.
Aceste informatii au fost combinate cu datele actualizate ce proveneau din rapoartele de mortalitate a anilor 1986-88, folosindu-se cea mai moderna schema de clasificare a bolilor.

Iata cateva idei pe care eu le-ai spicuit din aceasta carte, pe care v-o recomand:


Proteinele constituie elemental de baza al alimentelor de origine animala. Proteinele de origine animala sunt foarte asemanatoare celor umane, deoarece in marea lor majoritate au cantitatile potrivite din aminoacizii necesari. Aceste proteine pot fi utilizate foarte eficient de catre organismul nostrum, motiv pentru care sunt numite “de buna calitate”.

Colesterolul sanguin creste pe masura ce creste consumul de carne , lapte, oua, grasimi si proteine de origine animala.
Colesterolul sanguin scade pe masura ce creste consumul de alimente si substante nutritive de origine vegetala, inclusive proteine din plante, fibre, celuloza, complexul de vitamine B din plante, legume, vegetale colorate, fructe, morcovi, cartofi si anumite cereale.

Consumul de vitamina C din fructe a demonstrat limpede un puternic efect protector impotriva foarte multor boli. Daca vrei vitamina C sau beta-caroten nu apela la cutia cu medicamente ci la cosul cu legume si fructe cu frunze verzi.
Cel putin 99% din carbohidratii pe care ii consumam provin din fructe, legume si cereale.

Despre slabit
Exista oameni care desi trec la o alimentie vegetariana, nu slabesc. Sunt mai multe motive care justifica acest lucru:
  1. Nimeni nu poate slabi folosind o dieta vegetariana atat timp cat consuma prea multi carbohidrati rafinati. Dulciuri, produse de patiserie.
  2. Lipsa miscarii fizice.
  3. Predispozitie mistenita din familie catre supraponderabilitate.
Pentru acestia slabitul poate fi mult mai dificil de aceea trebuie rigurozitate in ceea ce priveste alimentatia si miscarea fizica.

Exercitiile fizice
Cel mai bine este sa integram activitatea fizica in stilul nostrum de viata, astfel incat sa fim tot timpul in forma, nu doar cu scopul de a arde calorii. O activitate fizica sustinuta intre 15 si 40 de minute pe zi , in fiecare zi, conduce la mentinerea unei greutati corporale cu 5-9 kg mai mica decat daca persoana nu face nicio activitate fizica.

Autorul sugereaza ignorarea ideii ca putem controla obezitatea prin cunoasterea mostenirii genetice. Adevarul este ca NOI putem controla cauza. Aceasta se afla chiar la capatul furculitei noastre.

Cancerul la san
Simplul fapt ca o persoana are gena cancerului nu inseamna ca ea este predestinate sa se imbolnaveasca de cancer. Genele nu reprezinta in factor cauzator al bolii decat in cazul unui numar foarte mic de tipuri de cancer.
Factori de risc pentru cancerul la san:
  1. Menstruatia la o varsta frageda.
  2. Menopauza la o varsta inaintata.
  3. Cantitatea mare de hormone feminini in sange.
  4. Nivel inalt de colesterol in sange.

Exista dovezi coplesitoare care confirma faptul ca nivelul estrogenului din sange reprezinta un factor de risc decisive pentru cancerul de san.
Mai putin de 3% din totalul cazurilor de cancer la san pot fi atribuite mostenirii genetice. Factorii de mediu si cei alimentari joaca un rol central in activarea acestor gene.

Bolile autoimmune
Nici un alt grup de boli nu este atat de perfid ca bolile autoimune. Acestea sunt greu de tratat si conduc la pierderea progresiva a functiilor fizice si mentale.
Toate bolile autoimune constituie rezultatul unui grup de mecanisme care incep sa functioneze haotic, la fel ca in cazul cancerului.
Sistemul imunitar isi pierde capacitatea de a diferentia intre celulele organismului si antigenul invadator. In loc sa se foloseasca de celulele organismului pentru “instruire” el le distruge odata cu "invadatorii".

Laptele de vaca
La ora actuala exista dovezi impresionante care confirma faptul ca laptele de vaca este una din cauzele importante ale diabetului de tip 1.
Laptele de mama este hrana perfecta pentru un sugar si unul dintre cele mai daunatoare lucruri pe care le poate face o mama este acela de a inlocui laptele ei cu lapte de vaca.

Unul dintre cele mai convingatoare argumente in favoarea unei alimentatii preponderant vegetariene este faptul ca aceasta previne o gama variata de boli.
In alimentele de origine animala nu exista nicio substanta nutritiva care sa nu se regaseasca inclusiv in plante, dar superioara calitativ.

Alimentatia influenteaza starea de sanatate la modul general.










Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu