Doctorul american Collin Campbell, considerat un gigant al
nutritiei, a scris, dupa cercetari intinse pe zeci de ani, o carte
fundamentala, despre legatura dintre boala si alimentatie.
"Studiul China" este considerata punctul de cotitura al medicinei viitorului.
"Studiul China" este considerata punctul de cotitura al medicinei viitorului.
Este apreciata drept
cea mai completa cercetare medicala intreprinsa pana acum in lume, ce
demonstreaza legatura directa intre cancer si alimentatie.
Studiul China
constituie cea mai puternica dovada in ceea ce priveste prevenirea bolii de
inima, a cancerului si a altor boli vestice prin mijloace dietetice. Este cea
mai buna carte atat pentru tarile dezvoltate economic, cat si pentru cele ce
trec printr-o tranzitie rapida de schimbari economice si de stil de viata”.
(Junshi Chen, medic, doctor in stiinte, profesor senior in Cercetare la
Institutul pentru Nutritie si Siguranta Alimentara, Centrul Chinez pentru
Controlul si Prevenirea Bolilor)
Studiul China
a primit premiul Cartea Anului 2005
din partea revistei VegNews Magazine fiind ceea mai
importanta carte stabileste legatura dintre dieta si cancer.
Studiul China
este cartea nascuta dintr-un proiect de o amploare neobisnuita - Proiectul China
La sfarsitul anilor 1970 si inceputul anilor 1980, existau
doua observatii principale care sugerau relatia intre dieta si cancer. In
primul rand dieta vestica bogata (mai ales in grasimi si carne, si saraca in
fibre) era puternic asociata (corelata) cu incidenta cancerului de colon si de
san. In al doilea rand, in cazul persoanelor care migrau in zone unde se
semnala un risc crescut de cancer (de diferite tipuri) se observa cresterea
riscului de boala a zonei unde se mutau, indiferent de mostenirile lor etnice
sau genetice.
Un set concludent de informatii a fost realizat de Academia
de Stiinte a SUA, in raportul din 1982 cu titlul Diet, Nutrition and Cancer.
De ce a fost aleasa CHINA?
In anul 1981, Academia Chineza de Stiinte Medicale a
publicat un Atlas al Mortalitatii [din pricina] Cancerului raportat la anii
1973-75, analizand diferite cancere din 2400 de regiuni ale Chinei. Aceste
harti indicau cancerul ca fiind prezent in mod deosebit in anumite zone
geografice. Rata in aceste regiuni era de cateva zeci de ori, chiar o suta de
ori mai mare decat in zonele care indicau valoarea cea mai mica, observandu-se
astfel o diferenta imensa fata de raportul acelorasi rate de 1.5-2.0 din America.
Rezidentii acestor regiuni traiau in general in aceeasi zona
toata viata lor, consumau aceeasi dieta, unica si specifica regiunii lor,
fenomenul avand loc invariabil, an de an. Dieta lor (saraca in grasimi si
bogata in fibre si alimente pe baza de plante) era in contrast evident cu dieta
bogata a tarilor occidentale.
MODELUL DE LUCRU
Pentru studiu au fost selectate 65 de regiuni din China rurala,
pentru a fi supuse cerintelor studiului. S-a realizat astfel o comparatie intre
dieta, stilul de viata si bolile caracteristice populatiilor din fiecare
regiune.
In fiecare din cele 65 de regiuni au fost alese cate 2 sate,
din fiecare sat fiind alese (la intamplare), 50 de familii. Din fiecare familie
a fost ales numai un membru (fie barbat, fie femei, raportul lor fiind la final
egal), studiul avand deci 6500 de participanti. S-au facut teste de sange,
urina, si s-au luat mostre de mancare pentru analize ulterioare. In acelasi
timp participantii au completat un formular si au oferit informatii cu privire
la ceea ce mananca pe parcursul a trei zile.
Au fost in final selectate 367 de elemente cu valoare
informationala sigura pentru cele 6500 de familii (reprezentate). Aceasta baza
de date despre dieta si stil de viata din anii 1983-84 a inclus informatii
despre rata mortalitatii mentionata in anii 1973-75 pentru circa 40 de cancere
diferite si alte boli.
Aceleasi zone si persoane din anii 1983-84 au fost supuse
studiului in etapa urmatoare, 6 ani mai tarziu, in anii 1989-90. Lor li s-au
adaugat alte 20 de noi regiuni din China
continentala si Taiwan.
De asemenea numarul familiilor a fost plusat cu inca 20 in fiecare regiune,
ajungandu-se la un total de 10.200 de adulti reprezentand tot atatea familii.
Cu aceasta ocazie a fost culeasa o impresionanta baza de date cu informatii
socio-economice.
Aceste informatii au fost combinate cu datele actualizate ce
proveneau din rapoartele de mortalitate a anilor 1986-88, folosindu-se cea mai
moderna schema de clasificare a bolilor.
Iata cateva idei
pe care eu le-ai spicuit din aceasta carte, pe care v-o recomand:
Proteinele constituie elemental de baza al alimentelor de
origine animala. Proteinele de origine animala sunt foarte asemanatoare celor
umane, deoarece in marea lor majoritate au cantitatile potrivite din
aminoacizii necesari. Aceste proteine pot fi utilizate foarte eficient de catre
organismul nostrum, motiv pentru care sunt numite “de buna calitate”.
Colesterolul sanguin creste
pe masura ce creste consumul de carne , lapte, oua, grasimi si proteine de
origine animala.
Colesterolul sanguin scade
pe masura ce creste consumul de alimente si substante nutritive de origine
vegetala, inclusive proteine din plante, fibre, celuloza, complexul de vitamine
B din plante, legume, vegetale colorate, fructe, morcovi, cartofi si anumite
cereale.
Consumul de vitamina
C din fructe a demonstrat limpede un puternic efect protector impotriva
foarte multor boli. Daca vrei vitamina C sau beta-caroten nu apela la cutia cu
medicamente ci la cosul cu legume si fructe cu frunze verzi.
Cel putin 99% din carbohidratii pe care ii consumam provin
din fructe, legume si cereale.
Despre slabit
Exista oameni care desi trec la o alimentie vegetariana, nu
slabesc. Sunt mai multe motive care justifica acest lucru:
- Nimeni nu poate slabi folosind o dieta vegetariana atat timp cat consuma prea multi carbohidrati rafinati. Dulciuri, produse de patiserie.
- Lipsa miscarii fizice.
- Predispozitie mistenita din familie catre supraponderabilitate.
Pentru acestia slabitul poate fi
mult mai dificil de aceea trebuie rigurozitate in ceea ce priveste alimentatia
si miscarea fizica.
Exercitiile fizice
Cel mai bine este sa integram
activitatea fizica in stilul nostrum de viata, astfel incat sa fim tot timpul
in forma, nu doar cu scopul de a arde calorii. O activitate fizica sustinuta
intre 15 si 40 de minute pe zi , in fiecare zi, conduce la mentinerea unei
greutati corporale cu 5-9 kg mai mica decat daca persoana nu face nicio
activitate fizica.
Autorul sugereaza ignorarea ideii
ca putem controla obezitatea prin cunoasterea mostenirii genetice. Adevarul este ca NOI putem controla cauza.
Aceasta se afla chiar la capatul furculitei noastre.
Cancerul la san
Simplul fapt ca o persoana are
gena cancerului nu inseamna ca ea este predestinate sa se imbolnaveasca de
cancer. Genele nu reprezinta in factor cauzator al bolii decat in cazul unui
numar foarte mic de tipuri de cancer.
Factori de risc pentru cancerul la
san:
- Menstruatia la o varsta frageda.
- Menopauza la o varsta inaintata.
- Cantitatea mare de hormone feminini in sange.
- Nivel inalt de colesterol in sange.
Exista dovezi coplesitoare care
confirma faptul ca nivelul estrogenului din sange reprezinta un factor de risc decisive
pentru cancerul de san.
Mai putin de 3% din totalul
cazurilor de cancer la san pot fi atribuite mostenirii genetice. Factorii de
mediu si cei alimentari joaca un rol central in activarea acestor gene.
Bolile autoimmune
Nici un alt grup de boli nu este
atat de perfid ca bolile autoimune. Acestea sunt greu de tratat si conduc la
pierderea progresiva a functiilor fizice si mentale.
Toate bolile autoimune constituie rezultatul unui grup de mecanisme
care incep sa functioneze haotic, la fel ca in cazul cancerului.
Sistemul imunitar isi pierde
capacitatea de a diferentia intre celulele organismului si antigenul invadator.
In loc sa se foloseasca de celulele organismului pentru “instruire” el le
distruge odata cu "invadatorii".
Laptele de vaca
La ora actuala exista dovezi
impresionante care confirma faptul ca laptele de vaca este una din cauzele
importante ale diabetului de tip 1.
Laptele de mama este hrana
perfecta pentru un sugar si unul dintre cele mai daunatoare lucruri pe care le
poate face o mama este acela de a inlocui laptele ei cu lapte de vaca.
Unul dintre cele mai convingatoare argumente in favoarea unei
alimentatii preponderant vegetariene este faptul ca aceasta previne o gama
variata de boli.
In alimentele de origine animala nu exista nicio substanta nutritiva care
sa nu se regaseasca inclusiv in plante, dar superioara calitativ.
Alimentatia influenteaza starea de sanatate la modul general.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu