23 aprilie- ZIUA INTERNAŢIONALĂ A CĂRŢII şi A DREPTURILOR DE AUTOR




Luni, 23 aprilie 2012, între orele 13:00-17:00, cu ocazia Zilei Bibliotecarului din România și a Zilei Internaționale a Cărții și a Drepturilor de autor, în Bucureşti va avea loc evenimentul PROGRAMUL DE CARTE. Astfel, în spaţii culturale cheie din Capitală, se vor desfăşura lecturi acompaniate de recitaluri de jazz, expoziţii de carte-obiect, dezbateri pe tema “Cultura scrisă naţională, biblioteca viitorului, drepturile de autor şi noile media”, precum şi surprize culturale pentru trecătorii aflaţi pe traseul Bulevadrul Dacia și Calea Victoriei din București: Muzeul Naţional al Literaturii Române – Uniunea Scriitorilor din România – Oficiul Român pentru Drepturile de Autor – Biblioteca Centrală Universitară “Carol I”. PROGRAMUL DE CARTE reprezintă, totodată, primul eveniment public organizat de OPERA SCRISĂ. RO – Societate de Gestiune a Drepturilor de Autor
PROGRAMUL DE CARTE îşi propune să creeze anual, de Ziua Internațională a Cărții și a Drepturilor de autor, un spaţiu public de afirmare pentru autorii români, deţinători de drepturi de autor, pentru bibliotecarii români, în cadrul unor evenimente mediatice cu mesaje pro-lectură şi de susţinere a culturii scrise naţionale. Programul are elemente de interactivitate şi se adresează, în special, adolescenţilor şi studenţilor, precum şi profesioniştilor industriei editoriale.
Sloganul PROGRAMUL DE CARTE pentru 2012 este: citeşte şi dăruieşte!
PROGRAMUL DE CARTE
-Ora 13.00, esplanada Muzeului Naţional al Literaturii Române din Bucureşti, MITINGUL DE CARTE. Marele artist Mircia Dumitrescu va expune o carte-obiect inspirată din cele 33 de poeme pe care i le-a dăruit Nichita Stănescu. Invitaţi (în ordine alfabetică): Silviu Angelescu, Ioan Groşan, Luiza Palanciuc, Mihai Şora. Amfitrioni: Lucian Chişu şi Ioan Cristescu;
-Ora 14.00-14.45, CIRCUITUL DE CARTE Pe traseul Muzeul Naţional al Literaturii Române, Uniunea Scriitorilor din România, Oficiul Român pentru Drepturile de Autor, Biblioteca Centrală Universitară “Carol I”, echipa proiectului condusă de scriitorul Dan Mircea Cipariu va dărui trecătorilor aflaţi în faţa instituţiilor mai sus-amintite o floare, un manifest PROGRAMUL DE CARTE, precum şi o carte în format clasic sau electronic. Cărţile şi CD-ROM-urile vor fi dăruite de Uniunea Scriitorilor din România, Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare în Informatică, Muzeul Naţional al Literaturii Române şi Editura Tracus Arte.
-Ora 15.00, Aula Bibliotecii Centrale Universitare “Carol I”, DEZBATEREA DE CARTE – “Cultura scrisă naţională, biblioteca viitorului, drepturile de autor şi noile media”. Invitaţi (în ordine alfabetică):Cătălin Baba, Robert Bucur, Dan Mircea Cipariu, Daniel Cristea-Enache, general Teodor Frunzeti, Bogdan Ghiu, Florin Iaru, acad. Eugen Simion, Andreea Stoiciu. Moderator: Mireille Rădoi.
-Ora 17.00, Galateca -Biblioteca Centrală Universitară “Carol I”, RECITAL À LA CARTE, cu poeţii Ana Blandiana, Ioana Crăciunescu, Andra Rotaru, Gabriel Chifu, Horia Gârbea, Teodor Dună, Cosmin Perța, Bogdan O. Popescu, precum şi Mike Godoroja & Blue Spirit. Amfitrioni: Dan Mircea Cipariu şi Ion Cristescu.
Ziua Internațională a Cărții și a Drepturilor de autor este inițiată și sărbătorită de UNESCO, din 1995, în fiecare an, pe 23 aprilie, zi în care s-a născut și a trecut la cele veșnice William Shakespeare. Ziua de 23 aprilie este strâns legată de nume celebre ale literaturii mondiale: Cervantes, Inca Garcilaso de la Vegas, William Wordsworth, Jules Barbey d’Aurevilly, Rupert Brooke, Halldór Laxness,Vladimir Nabokov sau Maurice Druon. Ideea a prins foarte repede, mai ales în Spania, unde obiceiul de a oferi o floare pentru fiecare carte vândută de Sf. Gheorghe (23 aprilie!) a ajutat la promovarea evenimentului.
Prin Hotărârea de Guvern nr. 293 din 14 aprilie 2005, ziua de 23 aprilie a fost declarată “Ziua Bibliotecarului din România”. Începând cu 2005, în România, pe 23 aprilie se sărbătoresc Ziua Bibliotecarului din România și Ziua Internațională a Cărții și a Drepturilor de autor.
Organizatori: Asociaţiile OPEN ART, OPERA SCRISĂ. RO, Biblioteca Centrală Universitară “Carol I”, IMDD- Institutul de Management şi Dezvoltare Durabilă. Coorganizatori: Uniunea Scriitorilor din România, Muzeul Naţional al Literaturii Române, Oficiul Român pentru Drepturile de Autor. Cu sprijinul financiar al Administraţiei Fondului Cultural Naţional.
Parteneri media: Radio România Cultural, ŞAPTE SERI, România literară, Observatorul Cultural, Cultura, www.agentiadecarte.ro

Sursa:  agentiadecarte.ro



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu