“Să mâncăm etic. O analiză a consumului de animale” de Gary L. Francione și Anna Charlton




La Editura Adenium a apărut cartea “Să mâncăm etic. O analiză a consumului de animale” de Gary L. Francione și  Anna Charlton.

Pentru că mă preocupă tot ceea ce are legătură cu alimentația sănătoasă, acest titlu m-a convins imediat că este o lectură potrivită pentru mine. Așa a și fost! Este o carte ce merită citită atât de cei care doresc să adopte o alimentație vegană, cât și de cei care au îndoieli în ceea ce privește alegerea celorlalți de a nu mai mânca carne.
Mie mi s-a recomandat de către medic să nu mai consum carne decât o dată pe săptămână, datorită unor probleme de sănătate. Încet, încet am reușit să eliminim complet carnea din alimentația mea. Nu a fost deloc ușor. Asta, nu pentru că nu aș fi fost convinsă că medicul are dreptate și că nu-mi face bine consumul de carne, ci  pentru că toți cei din jur găseau tot felul de argumente, menite să mă convingă, că lipsa cărnii din alimentația omului nu face bine organismului.
” De unde îți iei proteinele? Ești anemică pentru că nu consumi carne, fierul din ficatul de pasăre este cel mai bun!” și alte asemenea vorbe îmi treceau pe la ureche tot timpul.

Această carte răspunde inclusiv acestor întrebări: de unde îți iei fierul, ce surse de calciu există, etc. Cei doi autori dau exemple clare privind moralitatea consumului de animale ( cred că exemplele îi vor pune pe gânduri pe cei care susțin că sunt iubitori de animale) însă în carte nu este vorba numai despre moralitate. Ea răspunde tuturor întrebărilor pe care orice persoană și le adresează atunci când vine vorba de a alege sau nu, calea vegetarianismului.

Vei afla de unde îți iei calciul, fierul, iodul și vitamina B12. Da, se vorbește și despre sursa de B12...  atât de mult discutata vitamină B12...

” Deși vitamina B12 este produsă, într-o anumită măsură, de bacteriile din corpul omenesc, nu întotdeauna se produce o cantitate suficientă pentru a ne satisface nevoile, iar obiceiurile nesănătoase ale oamenilor împiedică generarea și absorția în doze maxime ale vitaminei B12 endogene. ....Prin urmare, toți oamenii trebuie să primească vitamina B12 din surse exterioare corpului lor. Noi luăm B12 din drojdie, iar omnivorii o iau din carne. Dar vitamina B12 provine în totalitate din bacterii- fie că se găsește în intestinele animalelor rumegătoare care o iau din materiile vegetale fermentate de la capătul tubului digestiv sau din anumite tulpini de drojdie alimentară. Așadar, dacă adoptați o dietă vegană, dar nu consumați o sursă alternativă a vitaminei B12, cum ar fi drojdia, da, v-ați putea îmbolnăvi. Dar există foarte mulți oameni care au deficiențe de vitamina B12, deși consumă produse de origine animală.”

”Dar...nu este dificil și costisitor să adopt o dietă vegană?”, ”Dar...Sunt prea bătrân să mă mai schimb”... sunt alte două subiecte dezbătute de cei doi autori... Pe celelalte vă las să le descoperiți singuri.

Recomand această carte!


Despre autori

Gary L. Francione este Boards of Governors Distinguished Professor of Law [Drept] și Savant Nicholas de B. Katzenbach în Drept și Filosofie la Facultatea de Drept a Universității Rutgers.
Anna Charlton este Profesor de Drept asociat la Facultatea de Drept a Universității Rutgers. A fost cofondatoare și codirector (alături de Gary L. Francione) a Studiilor de Drept Rutgers în domeniul Drepturilor Animalelor între 1990 și 2000.




Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu