La Editura Adenium a
apărut cartea “Să mâncăm etic. O analiză a consumului de animale” de Gary L.
Francione și Anna Charlton.
Pentru că mă
preocupă tot ceea ce are legătură cu alimentația sănătoasă, acest titlu m-a
convins imediat că este o lectură potrivită pentru mine. Așa a și fost! Este o
carte ce merită citită atât de cei care doresc să adopte o alimentație vegană,
cât și de cei care au îndoieli în ceea ce privește alegerea celorlalți de a nu
mai mânca carne.
Mie mi s-a
recomandat de către medic să nu mai consum carne decât o dată pe săptămână,
datorită unor probleme de sănătate. Încet, încet am reușit să eliminim complet
carnea din alimentația mea. Nu a fost deloc ușor. Asta, nu pentru că nu aș fi
fost convinsă că medicul are dreptate și că nu-mi face bine consumul de carne,
ci pentru că toți cei din jur găseau tot
felul de argumente, menite să mă convingă, că lipsa cărnii din alimentația
omului nu face bine organismului.
” De unde îți iei
proteinele? Ești anemică pentru că nu consumi carne, fierul din ficatul de
pasăre este cel mai bun!” și alte asemenea vorbe îmi treceau pe la ureche tot
timpul.
Această carte
răspunde inclusiv acestor întrebări: de unde îți iei fierul, ce surse de calciu
există, etc. Cei doi autori dau exemple clare privind moralitatea consumului de
animale ( cred că exemplele îi vor pune pe gânduri pe cei care susțin că sunt
iubitori de animale) însă în carte nu este vorba numai despre moralitate. Ea
răspunde tuturor întrebărilor pe care orice persoană și le adresează atunci
când vine vorba de a alege sau nu, calea vegetarianismului.
Vei afla de unde
îți iei calciul, fierul, iodul și vitamina B12. Da, se vorbește și despre sursa
de B12... atât de mult discutata
vitamină B12...
” Deși vitamina B12 este produsă, într-o anumită
măsură, de bacteriile din corpul omenesc, nu întotdeauna se produce o cantitate
suficientă pentru a ne satisface nevoile, iar obiceiurile nesănătoase ale
oamenilor împiedică generarea și absorția în doze maxime ale vitaminei B12
endogene. ....Prin urmare, toți oamenii trebuie să primească vitamina B12 din
surse exterioare corpului lor. Noi luăm B12
din drojdie, iar omnivorii o iau din carne. Dar vitamina B12 provine în
totalitate din bacterii- fie că se găsește în intestinele animalelor
rumegătoare care o iau din materiile vegetale fermentate de la capătul tubului
digestiv sau din anumite tulpini de drojdie alimentară. Așadar, dacă adoptați o
dietă vegană, dar nu consumați o sursă alternativă a vitaminei B12, cum ar fi
drojdia, da, v-ați putea îmbolnăvi. Dar există foarte mulți oameni care au
deficiențe de vitamina B12, deși consumă produse de origine animală.”
”Dar...nu este
dificil și costisitor să adopt o dietă vegană?”, ”Dar...Sunt prea bătrân să mă
mai schimb”... sunt alte două subiecte dezbătute de cei doi autori... Pe
celelalte vă las să le descoperiți singuri.
Recomand această
carte!
O puteți cumpăra
de aici www.adenium.ro/carte-tiparita/216-s-mancm-etic-o-analiz-a-moralitii-consumului-de-animale.html
sau din librării.
Despre autori
Gary L. Francione
este Boards of Governors Distinguished Professor of Law [Drept] și Savant
Nicholas de B. Katzenbach în Drept și Filosofie la Facultatea de Drept a
Universității Rutgers.
Anna Charlton
este Profesor de Drept asociat la Facultatea de Drept a Universității Rutgers.
A fost cofondatoare și co‑director (alături de Gary L. Francione) a Studiilor de
Drept Rutgers în domeniul Drepturilor
Animalelor între 1990 și 2000.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu