”cele șapte legi spirituale ale succesului”, de Deepak Chopra

La editura Mix  a apărut volumul ”cele șapte legi spirituale ale succesului”, de Deepak Chopra. Cartea ne prezintă câteva etape simple pe care le putem realiza zi de zi pentru a ne transforma viața.
Deepak Chopra definește succesul ca fiind o expansiune continuă a fericirii și o capacitate de a ne împlini dorințele fără eforturi deosebite. Pare utopic, nu-i așa? Suntem ”programați” încă din copilărie să luptăm foarte mult pentru a avea succes, suntem învățați că acei oameni care au succes sunt cei care duc o muncă permanentă cu ei înșiși. Autorul ne prezintă o viziune spirituală asupra succesului sub forma a șapte legi.

1. Legea potențialității pure

Practica tăcerii înseamnă angajamentul ferm de a petrece zilnic o anumită perioadă de timp pentru a fi pur și simplu. Experimentarea tăcerii înseamnă renunțare temporară la activitatea vorbirii, dar și la alte activități, cum ar fi privitul la televizor, ascultarea radului sau citirea unei cărți. Cine nu își oferă posibilitatea de a experimenta din când în când tăcerea nu face altceva decât să își stimuleze la infinit dialogul interior mental. La modul ideal ar trebui să medităm cel puțin o jumătate de oră în fiecare dimineață, și o altă jumătate de oră în fiecare seară.  Introducem în acest câmp o intenție personală și împlinirea dorinței noastre se va produce spontan.

Aplicarea legii potențialității pure

1. Voi intra în contact cu câmpul potențialității pure practicând în fiecare zi tăcerea. Voi sta într-o meditaţie tăcută de cel puţin două ori pe zi, timp de aproximativ 30 de minute dimineaţa şi 30 de minute seara.
2. Voi urmări să intru în fiecare zi în comuniune directă cu natura, devenind martorul tăcut al inteligenţei care există în fiecare fiinţă vie. Mă voi aşeza în tăcere şi voi privi apusul soarelui, sau voi asculta sunetul valurilor oceanului ori al unui pârâu, sau voi mirosi pur şi simplu mireasma unei flori. În extazul propriei mele tăceri şi prin comuniunea cu natura, mă voi desfăta cu principiul vieţii care a existat din toate timpurile, conectându-mă la câmpul potenţialităţii pure şi al creativităţii nelimitate.
3. Voi practica ne-emiterea de judecăţi de valoare. Îmi voi începe fiecare zi cu afirmaţia: „Astăzi nu voi judeca nimic din ceea ce se petrece”, iar de-a lungul zilei îmi voi reaminti mereu această intenţie.

2. Legea dăruirii (consacrării)

Cea mai bună cale de a activa Legea dăruirii – de a declanşa întregul proces al circulaţiei – constă în luarea deciziei ca ori de câte ori intrăm în contact cu cineva, să-i dăruim ceva. Nu trebuie să fie neapărat un obiect material; poate fi o simplă floare, un compliment sau o rugăciune.

Aplicarea legii dăruirii

1. Oriunde mă voi duce şi cu oricine mă voi întâlni, voi dărui ceva. Darul meu poate fi un compliment, o floare sau o rugăciune. Voi începe chiar astăzi prin a dărui ceva tuturor celor cu care mă voi întâlni, activând astfel procesul de circulare a fericirii, bogăţiei şi abundenţei în viaţa mea şi în vieţile celor din jur.
 2. Astăzi voi primi cu recunoştinţă toate darurile pe care mi le va oferi viaţa. Voi primi darurile naturii: lumina soarelui şi ciripitul păsărelelor, ploaia de primăvară sau prima ninsoare. Voi fi de asemenea deschis faţă de darurile celor din jur, indiferent dacă este vorba de daruri materiale, de bani, complimente sau rugăciuni.
 3. Mă angajez să menţin deschis circuitul bogăţiei în viaţa mea dăruind şi primind cele mai preţioase daruri ale vieţii: afecţiunea, respectul, aprecierea şi iubirea. De fiecare dată când mă voi întâlni cu cineva, îi voi ura mental fericire, bucurie şi plăcerea râsului.

3. Legea karma-ei, sau a cauzei şi efectului

Karma înseamnă simultan acţiunea şi consecinţele ei, cauza şi efectul, căci orice forţă generează o forţă de răspuns, care se întoarce asupra noastră cu aceeaşi putere. Toată lumea a auzit expresia „Cine seamănă culege ceea ce a semănat”. De aceea, este limpede că dacă dorim să avem parte de fericire în viaţa noastră, noi trebuie să învăţăm mai întâi cum să semănăm seminţele care vor crea această fericire. Altfel spus, karma implică o alegere conştientă (angrenarea liberului arbitru).

Aplicarea Legii karma-ei, sau a cauzei şi efectului

1. Astăzi voi deveni martorul conştient al propriilor mele decizii, în fiecare moment al zilei. Prin contemplarea conştientă a acestor opţiuni, le voi aduce în câmpul conştiinţei mele. Voi conştientiza astfel plenar faptul că cea mai bună cale de a mă pregăti pentru viitor constă în a trăi plenar conştient în prezent.
2. Ori de câte ori voi avea de făcut o alegere, îmi voi pune următoarele două întrebări: „Care sunt consecinţele alegerii mele?” şi „Ne va aduce această alegere – mie şi celor din jurul meu, care sunt afectaţi de ea – mai multă fericire şi împlinire?”
3. Îmi voi întreba apoi inima şi voi asculta răspunsul ei, exprimat sub forma unei senzaţii de confort sau de disconfort. Dacă alegerea mea îmi va trezi în inimă un sentiment de confort, voi merge înainte, fără a mă crampona însă de ea. Dacă ea îmi va trezi însă un sentiment de disconfort, voi examina mai atent consecinţele ei cu ajutorul lucidităţii interioare. Această tehnică de întrebare a inimii îmi va permite să iau cele mai bune decizii, cele care sunt corecte în mod spontan, deopotrivă pentru mine şi pentru cei din jurul meu.

4. Legea efortului minim

Lucrurile trebuie acceptate aşa cum sunt, nu aşa cum am dori noi să fie în momentul prezent. Este foarte important să înţelegem acest principiu. Noi putem dori ca lucrurile să stea altfel în viitor, dar în acest moment trebuie să le acceptăm aşa cum sunt.


Aplicarea Legii efortului minim

1. Voi practica Acceptarea. Astăzi îi voi accepta pe toţi oamenii care îmi vor ieşi în cale, toate situaţiile, circumstanţele şi evenimentele care se vor petrece.
2. Acceptând lucrurile aşa cum sunt, îmi voi asuma Responsabilitatea pentru situaţia în care mă aflu şi pentru toate evenimentele pe care le consider problematice. Ştiu că asumarea responsabilităţii înseamnă să nu condamn pe nimeni şi nimic pentru situaţia în care mă aflu (nici chiar pe mine însumi).
3. Astăzi voi rămâne centrat în non-rezistenţă. Îmi propun să transcend nevoia de a-mi apăra punctul de vedere. Nu mai doresc să conving pe nimeni să-mi accepte punctul de vedere. Voi rămâne deschis faţă de toate punctele de vedere şi nu mă voi mai ataşa de nici unul.

5. Legea intenţiei şi a dorinţei

Intenţia se referă la viitor, dar atenţia nu poate fi focalizată decât asupra prezentului. Atât timp cât atenţia va rămâne focalizată în prezent, intenţia noastră (focalizată asupra viitorului) are toate şansele de a se manifesta, căci viitorul este creat pornind de la momentul prezent. De aceea, prezentul trebuie acceptat exact aşa cum este. Acceptaţi-vă prezentul şi croiţi-vă singuri viitorul. Viitorul oricui poate fi croit prin intermediul intenţiei detaşate, dar nu poate fi niciodată influenţat printr-o luptă cu momentul prezent.

Aplicarea Legii intenţiei şi dorinţei

1. Voi face o listă a tuturor dorinţelor mele. Voi purta lista cu mine oriunde m-aş duce. O voi reciti cu atenţie înainte de fiecare meditaţie, înainte de a intra în marea stare de linişte. O voi reciti la fel de atent seara, înainte de culcare, şi dimineaţa, după trezire.
2. Chiar dacă lucrurile nu vor fi orientate în sensul dorit de mine, voi avea convingerea că există o raţiune în această direcţie şi că planul cosmic are în vedere pentru mine intenţii care sunt mai presus decât cele pe care le-am conceput eu însumi.
3. Voi accepta prezentul exact aşa cum este şi voi contribui la croirea viitorului meu prin manifestarea intenţiilor şi dorinţelor mele cele mai profunde.

6. Legea detaşării
Ataşamentul are la bază teama şi insecuritatea, iar nevoia de securitate este centrată pe necunoaşterea Sinelui real. Sursa prosperităţii, a belşugului, a obţinerii oricărui lucru din universul material, este întotdeauna aceeaşi: Sinele real, conştiinţa care ştie cum să împlinească orice nevoie.

Aplicarea Legii detaşării
1. Astăzi îmi propun să fiu detaşat. Mă voi accepta pe mine aşa cum sunt, şi îi voi accepta pe cei din jurul meu aşa cum sunt.
2. Sunt deschis faţă de incertitudine, soluţiile vor apărea spontan pornind de la problemele create, de la confuzie, dezordine şi haos. Cu cât situaţia va părea mai nesigură, cu atât mai sigur mă voi simţi eu, căci incertitudinea este calea mea către libertate.
3. Îmi doresc să experimentez aventura, magia şi misterul vieţii, să mă amuz şi să mă joc.

7. Legea dharma-ei, sau a menirii în viaţă

Dharma este un cuvânt sanscrit care înseamnă „menirea în viaţă”. Legea dharma-ei afirmă că noi ne-am asumat manifestarea în această formă fizică cu unicul scop de a împlini această menire.

Aplicarea Legii dharma-ei, sau a menirii în viaţă

1. Îmi voi acorda întreaga atenţie spiritului care îmi animă trupul şi sufletul.
2. Voi face o listă cu talentele mele unice. Voi adăuga apoi toate acele lucruri pe care îmi place să le fac atunci când îmi manifest talentul unic.
3. Îmi voi pune zilnic întrebarea: „Ce pot face pentru a fi de folos altora?” Răspunsul la această întrebare îmi va permite să-i ajut pe alţii, plin de iubire. 

Deepak Chopra a devenit un reper în medicina holistică (tratează omul ca tot unitar, în ansambul său corp-minte-suflet, prin eliminarea celor mai profunde cauze ale bolii). El a creat o teorie în jurul acestei metode de vindecare, un model numit Terapie Cuantică (Quantum Healing). Deepak Chopra este și speaker internațional. A participat la prelegeri pentru mari organizații și corporații și își continuă conferințele peste tot în lume.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu