”Puterea tăcută. Forţa secretă a introvertiţilor”, de Susan Cain






La editura Pandora M, a apărut volumul ”Puterea tăcută. Forţa secretă a introvertiţilor”, de Susan Cain împreună cu Gregory Mone și  Erica Moroz. Ilustraţii: Grant Snider. Traducere: Mihaela Apetrei.

Introversia și extraversia sunt termeni utilizați pentru prima oară de Carl Gustav Jung, psiholog și psihiatru elvețian, fondatorul psihologiei analitice. El explică cele două trăsături bipolare prin modalitățile diferite ale unui om de a-și utiliza energia. 
Fiecare dintre noi petrece timp orientat către el însuși și orientat către ceilalți. Ești predominant introvertit dacă îți place să îți iei energia din lecturi, imagini, amintiri și acorzi mai multă atenție lumii  tale interioare decât celei exterioare. Pentru introvert interacţiunea socială este, sau devine după o anume perioadă de timp, obositoare. Nevoia de solitudine a introvertului nu-l transformă într-o persoană antisocială ci într-o persoană care preferă interacţiunile sociale numai dacă sunt semnificative pentru el.

În volumul ”Puterea tăcută. Forţa secretă a introvertiţilor” sunt prezentate  numeroase cazuri ale unor introvertiți care au realizat proiecte impresionante, dar și ”relatări bazate pe intervievarea a peste o sută de copii, a părinților lor și a profesorilor”( pagina a cincea).

***
Câteva idei desprinse din această carte

Introvertiții și extravertiții au, în general, sisteme nervoase diferite. Sistemul nervos al introvertiților reacționează mai intens decât al extravertiților în situații sociale și în experiențe senzoriale, deopotrivă. Sistemul nervos al extravertiților nu reacționează la fel de puternic, ceea ce înseamnă că ei caută stimulentele, precum lumina și sunetele puternice, ca să simtă că trăiesc. Atunci când nu primesc destule stimulente, s-ar putea să se simtă plictisiți și nerăbdători.
Introvertiții au tendința de a se simți mai relaxați și mai energizați în locuri liniștite, nu neapărat singuri ci cu câțiva prieteni pe care îi știu bine.

Nu trebuie să alegi acele activități sau acele prietenii pe care crezi că s-ar cuveni să le alegi. Mai degrabă fă lucruri de care te bucuri și alege prieteni a căror companie o prețuiești cu adevărat.

Printre calitățile grozave pe care le ai ca introvertit este capacitatea de a te concentra foarte bine asupra unor probleme sau activități sau talentul de a asculta cu empatie și răbdare.

Dacă ești tăcut nu înseamnă mereu că ți-e teamă ori că ești anxios sau perfecționist. Mulți introvertiți preferă, pur și simplu, să aștepte până când au de spus ceva semnificativ. Spre deosebire de extravertiți, care au tendința de a gândi cu voce tare, introvertiților le place să gândească înainte de a vorbi.

Deși adeseori introvertiții sunt reținuți în cadrul grupurilor, realitatea demonstrează că introvertiții sunt lideri puternici, care, de cele mai multe ori, obțin rezultate mai bune decât liderii extravertiți.

Introvertiții sunt adeseori excelenți observatori, ascultă cu atenție, îi privesc pe toți și le studiază reacțiile.

Mulți introvertiți spun că, atunci când se simt storși de puteri în preajma altora, fac față unei conversații deviind discuția sau abătând atenția de la ei înșiși spre alți oameni și alte lucruri.

Dacă ești cu adevărat înfricoșat de un eveniment social, este în regulă să-l sari. Se mai întâmplă. E important să te poți întinde ca o bandă de cauciuc, dar amintește-ți că avem cu toții limite și trebuie să ne protejăm.

Multor introvertiți li se pare că le este mai ușor să se facă ”auziți” online.

”Scrisul este ceva ce faci singur”, spune cunoscutul autor de bestselleruri John Green.
”Este o profesie pentru introvertiții care vor să-ți spună o poveste, dar nu vor să te privească în ochi în timpul ăsta.”

Introvertiții au o capacitate remarcabilă de a fi independenți. Își iau puterea din solitudine și sunt capabili să folosească timpul în singurătate pentru a-și aduna atenția și a se concentra.

Introvertiții sunt capabili să se întindă  ca o bandă de cauciuc, atunci când vor să simuleze sociabilitatea și pierderea de timp într-un mediu suprastimulativ. Dar dacă se trage prea mult de ei, s-ar putea să plesnească. Trebuie să își cunoască limitele.

Acceptă-ți propria forță tăcută!

Extinde-ți zona de confort!
Nu folosi niciodată introversiunea ca pretext ca să eviți să încerci ceva nou.

Încarcă-ți bateriile!
Aparatele electronice nu pot funcționa bine dacă au bateriile descărcate. Și nici tu.

Unul dintre avantajele extraordinare ale firii de introverți este că ei prețuiesc relațiile profunde, foarte personale. Prețuiesc timpul petrecut cu o persoană sau două. Să ai câțiva prieteni adevărați este mult mai important decât să bifezi zeci de prieteni virtuali sau alianțe ezitante.

***

Susan Cain preferă să asculte decât să vorbească, preferă micile conversații relaxate în locul discuțiilor de grup. Visează la lucruri mari și are obiective îndrăznețe, fără să vadă vreo contradicție între acestea și felul ei liniștit de a fi.
Absolventă a Princeton University și Havard Law School, Cain este cofondatoare a mișcării Quiet Revolution și autoare a cărții Quiet, bestseller New York Times- care a fost tradusă în patruzeci de limbi și a rămas peste patru ani pe lista celor mai vândute cărți. Înregistrările discursurilor ei de pe TED Talk au doborât toate recordurile, având peste douăsprezece milioane de vizualizări.



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu