“O carte este un cadou pe care îl poţi deschide mereu”- Garrison Keillor
"Cum să te iubeşti pe tine pentru a te înţelege mai bine cu ceilalţi" de Christophe Andre si Francois Lelord
Impacare cu propria persoana. Armonie. Stima de sine. Trei amanunte care ne fac mai fericiti, trei detalii propuse de psihoterapeutii Christophe Andre si Francois Lelord.
Satisfactia doar a unui aspect al vietii noastre nu ne va implini asteptarile: a fi iubit fara a fi admirat sau stimat este infantilizant, dar a fi stimat fara a te simti apreciat este frustrant.
A avea o stima de sine scazuta este un handicap in toate circumstantele in care suntem determinati sa vorbim despre noi insine pentru "a ne vinde" (interviu pentru angajare) sau pentru a ne placea (seductie amoroasa).
Cei cu stima de sine scazuta, convinsi ca solutiile bune nu se gasesc la ei, ci la ceilalti, consacra mult timp observarii celuilalt pentru a se calchia peste el si a se gandi apoi la capacitatile si la propria lor persoana.
Subiectii cu stima de sine scazuta se tem mai mult decat ceilalti de judecata sociala. Ei sunt deci mai neutri si mai prudenti atunci cand vorbesc despre ei insisi.
Cu cat ne indoim mai mult de noi insine, cu atat ne e mai greu sa hotaram pentru noi. Altfel spus, cu cat stima de sine este scazuta, cu atat exista tendinta spre lipsa de discernamant si de spirit critic fata de astrologi si fata de vizionari de tot felul. Care nu pierd ocazia sa abuzeze de asta...
Dilema alegerii: a actiona sau a nu actiona!
Majoritatea alegerilor pe care ni le ofera viata sunt alegeri in care fiecare solutie prezinta atat avantaje, cat si dezavantaje, alegeri in care nimic nu este determinat a priori. In schimb, adesea maniera in care ne angajam va face ca a posteriori alegerea sa fie buna sau rea. Nimic nu este scris dinainte, iar viitorul nostru depinde de noi insine.
Pentru a-ti atinge obiectivele personale, trebuie sa ai o buna stima de sine. Intr-adevar, perseverenta nu ii caracterizeaza pe subiectii cu o scazuta stima de sine, care au tendinta de a renunta de indata ce se confrunta cu dificultati sau cand se intalnesc cu o parere contrara cu a lor.
Subiectii cu scazuta stima de sine persista in alegerile care le-au fost dictate prin conformismul social.
Numanui nu-i place sa fie criticat, dar suciectii cu scazuta stima de sine sunt mai sensibili decat ceilalti la intensitatea si durata acestei critici. Critica declanseaza la acesti subiecti emotii de tristete si de confuzie uneori disproportionate in raport cu mesajul, dar intotdeauna invers proportionate cu nivelul stimei de sine...
Criticile si mesajele negative vor fi cu atat mai greu suportate, cu cat ele se refera la domenii puternic investite de subiectul cu o scazuta stima de sine.
Un moral cu suisuri si coborasuri
Multi dintre cei cu stima de sine scazuta au un moral slab si sufera de ceea ce psihiatrii numesc " distimie". Fara a fi o stare depresiva reala, aceasta tulburare antreneaza frecvent- cel putin o zi din doua- o dispozitie trista.
Vreau sa stiu adevarul...
Chiar daca sufera sunt cateodata cei care cauta cel mai mult critica.
Originea stimei de sine scazuta
Parintii par a juca un rol ce nu poate fi neglijat.
- Un deficit de sustinere si incurajare din partea parintilor, in ciuda unei afectiuni reale.
- Competentele limitate ale copilului sau o nepopularitate printre ceilalti copii.
- O supraprotectie parentala cu redusa valorizare a copilului.
De ce ne certam
V-ati intrebat deja la ce servesc certurile in sanul unui cuplu? Raspunsul este simplu: pentru a aduce ori de cate ori este necesar stima de sine a partenerului pana la dimensiuni corecte...
Cearta face parte din viata oricarui cuplu normal. Unele conflicte pot fi considerate ca "normale": ele permit fiecaruia sa-si exprime asteptarile si nemultumirile si sa determine evolutia situatiei. La finalul lor, nimeni nu se simte umilit, stima de sine a fiecarui membru nu a fost atacata in mod direct.
Despre suferinta din dragoste
Doliurile sentimentale afecteaza profund stima de sine, iar suferinta din dragoste este un fel de minidepresie experimentala: subiectul se devalorizeaza ( "sunt nul"), nu se mai imagineaza in viitor (" nu mi se mai poate intampla nimic fericit") si nu mai apreciaza deloc punctele sale obisnuite de interes ("nu mai doresc nimic").
William James, unul dintre fondatorii psihologiei stiintifice moderne, este si unul dintre primii care au studiat stima de sine. El a tras concluzia ca:
stima de sine = succes
pretentii
____________
Cu cat obtinem mai multe reusite, cu atat creste stima de sine... cu conditia ca pretentiile sa nu fie prea mari.
Persoanele avand o scazuta stima de sine au deseori dificultati in a se afirma: a spune nu, a-si spune parerea daca interlocutorul are o parere contrara.
Snobismul consta in a rade de cei mai vulnerabili, cu scopul de a-si valoriza stima de sine.
Cele 9 solutii ale stimei de sine
1. SA TE CUNOSTI
Imi place/ nu-mi place
Cunosc/ nu cunosc
Esecuri/ reusite
Defecte/ calitati
2. SA TE ACCEPTI
3. SA FII SINCER CU TINE
4. SA ACTIONEZI
Actiunile sunt gimnastica de intretinere a stimei de sine.
5. SA REDUCI LA TACERE "CRITICUL INTERIOR"
"Criticul interior" este reprezentat de toate gandurile critice pe care ni le adresam. Este vorba adesea de un discurs parental interiorizat, consecinta a ceea ce am auzit cand eram copii.
Cum sa faci fata criticului interior? In primul rand sa fii constient de existenta ta.
6. SA ACCEPTI IDEEA ESECULUI
"Esecul este o parte din victorie"- Eric Escoffier, alpinist
Sa nu vezi lucrurile doar in alb-negru (gandire dihotomica)
Sa-ti amintesti ca toata lumea a esuat, esueaza si va esua...
Sa tragi invataminte din esecuri
7. SA TE AFIRMI
Afirmarea de sine este capacitatea de a exprima ceea ce gandesti, ceea ce vrei, ceea ce simti, respectand in acelasi timp ceea ce gandeste, vrea, simte celalalt. Este puterea de a spune NU fara agresivitate, de a cere ceva fara a te scuza mereu, a raspunde calm la critica...
8. SA FII EMPATIC
Empatia este capacitatea de a asculta si de a simti punctul de vedere al celorlalti, a cauta sa-i intelegi si sa-i respecti, chiar daca nu esti total de acord cu ei.
Empatia autentica este un motor puternic pentru dezvoltarea stimei de sine.
9. SA TE BAZEZI PE SUSTINEREA SOCIALA
- Nu ezitati sa cereti sustinerea
- Activati cu regularitate reteaua voastra sociala, nu doar pentru a va plange
- Diversificati-va sustinerea sociala. Apropiatii nu sunt singurele persoane de la care sa primiti sustinerea sociala. Exista trei categorii: persoanele intime, colegii si camarazii, cunostintele.
Etichete:
alegere,
cearta,
cristophe andre,
cum sa te iubesti pe tine,
dragoste,
empatie,
esec,
francois lelord,
pretentii,
solutii,
stima de sine,
succes,
suferinta,
sustinere
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu