”Blestemul comorii de la sălcii”, de Daniel Dincă






”Blestemul comorii de la sălcii” de Daniel Dincă, ediția a doua - revizuită, a apărut, la editura Detectiv Literar, în 2019. Prima ediție a apărut în 2002, la editura Teleormanul Liber.


”Această carte pornește de la o întâmplare trăită cândva de niște oameni reîntorși în țărână.  M-am străduit să mă împotrivesc timpului și cu puterile unui biet muritor să-l imit, reclădind firav din cuvinte o lume trecută la a cărei zidire s-au depus și viețile lor. Am încercat să păstrez miezul adevărului și să nu sugrum tainele poveștilor cu răceala gândului limitat de prejudecăți și cunoaștere, ca de un mal înalt închis într-un cerc de pământ” ( coperta 4)

***

Se întrebase de multe ori dacă lumea din gând nu e la fel de adevărată ca cea în care ți-e foame în fiecare zi și iarna îți îngheață picioarele,  și chiar dacă un intrus hidos ivit de sub frunte îi pălmuia fața cu degete reci, se strângea în el ca un melc speriat și din cochilie se încăpățâna mai departe să asculte niște viori nevăzute. Uneori, împins de un dor fără motiv se întorcea în timp și îl răsfoia ca pe un album cu poze încă vii, din care chipuri știute îi vorbeau pe înțeles. Cotrobăia printre amintiri și de fiecare dată se amesteca printre lumea unui bâlci dintr-o toamnă trecută și, cu aceeași emoție, strângea în pumnul gol, palma de fum a femeii cunoscute atunci. ( pag. 284)


Un sentiment nou, nemaiîntâlnit până acum , îi invadă sufletul ca un fluviu de lavă, incandescent și devastator. Nici el nu știa dacă era ciudă, revoltă sau milă de sine pentru întreaga soartă a lumii, condamnată de la începuturi la un joc infantil, dar încrâncenat, printre castele de nisip. ( pag. 406)


Toată tinerețea ei se gândise că viața e un dar divin, iar trăitorii pe pământ sunt niște fericiți aleși, însă, acum, simțea că e, de fapt, un drum al purificării. Într-o clipă, mintea îi dezvălui dimensiunea altei cunoașteri. Îi arătă că, dincolo de fața știută a lumii, la adâncimi în care privirea muritorilor pălește, se țes cărările vieții, ca o nesfârșită și întortocheată pânză de păianjen pe care alunecă orbii. (pag.478)



”Blestemul comorii de la sălcii”, de Daniel Dincă, este un roman care îți generează reacții emoționale încă de la primele pagini.  Daniel Dincă îți pune în palmă destine și te provoacă să dai pagină cu pagină pentru a le urmări parcursul.


***

”Daniel Dincă scrie o proză foarte densă și foarte spirituală. ”- Adrian Suciu

” E o carte care te solicită, ești tentat să o citești cu creionul în mână și să te întorci la anumite pasaje pentru că este o carte ce îndeamnă la reflecție ”- Florin Dochia






***

”Pentru mine literatura e doar setea pământului uscat în aşteptarea ploii. E doar simţire si iubire, trecută firesc prin sita minţii mele. Despre sinceritate am mai vorbit. Fără ea, cu toate strădaniile, nu poţi ridica decât munţi de cenuşă. Cine are nevoie de ei?” ( Daniel Dincă- https://artafeminitatii.ro/de-vorba-cu-scriitorul-daniel-dinca/  )


***

Daniel Dincă (n. 27 Ianuarie 1962, - Teleorman )- dramaturg, nuvelist, romancier
Teatru: „Drumul spre Mecca” (1999), „Ultimul far”
Roman: ”Blestemul comorii de la sălcii”( 2002, 2019); „Septembrie, uneori...” ( 2003), ”Întoarcerea Înțeleptului Alb” ( 2007)
Poveste: ”Câinele om” (2004), ”Dincolo de timp” (povestiri, 2006)
Versuri: ”Posibila ninsoare” ( 2013)



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu