”Inteligența parentală. Disciplină dincolo de drame și haos emoțional”, de Daniel J. Siegel și Tina Payne Bryson





La editura „Povești de Păpădie” a apărut volumul ”Inteligența parentală. Disciplină dincolo de drame și haos emoțional”, de Daniel J. Siegel și Tina Payne Bryson. Traducerea din limba engleză: Sanda Watt. Experții din spatele bestseller-ului „Creierul copilului tău” – Daniel J. Siegel și Tina Payne Bryson – explorează acum provocarea finală în creșterea copilului: disciplina.

****
Când cei mici iau decizii nechibzuite ori nu își pot gestiona emoțiile, este nevoie să ne aducem aminte că disciplina înseamnă învățare. Dacă uităm acest adevăr simplu, vom derapa. Dacă disciplina începe, de exemplu, să însemne pedeapsă, ratăm ocazia de a-i învăța pe copii ceva. Când acordăm atenție consecințelor comportamentului inadecvat, privăm copiii de posibilitatea de a observa funcționarea fiziologică și emoțională a busolei lor interne.

Înainte de redirecționare: stai calm și conectează-te
Știi posterul englezesc din al Doilea Război Mondial care a devenit celebru? Cel pe care era trecut sloganul: ”Stai calm și mergi mai departe”? Este un refren foarte bun de repetat atunci când copilul își iese din minți- sau înainte ca tu să-ți ieși din minți.

Strategii de redirecționare
Redu numărul de cuvinte
Emoții acceptate
Descrie, nu prescrie
Implică-ți copilul în procesul disciplinar
Reformulează un ”nu”, într-un ”da” condițional
Evidențiază aspectele pozitive
Creativitate în abordarea situației
Transmite instrumente de mindsight ( capacitatea de a ne vedea propriile minți, cât și pe ale celorlalți și promovarea integrării în viața noastră)

Ciclul de conectare fără dramă: ajută copilul să se simtă simțit
-          Transmite liniște – când te lași mai jos de nivelul ochilor copilului, îl atingi cu blândețe, aprobi din cap și îl privești cu empatie, adesea, detensionezi rapid o situație încordată.
-          Validează- chiar și atunci când nu agreezi comportamentul, acceptă și chiar îmbrățișează emoțiile.
-          Taci și ascultă- când emoțiile copilului dau pe dinafară, nu explica, nu ține prelegeri și nu încerca să-l deturnezi de la ceea ce simte. Ascultă doar și caută mesajul și emoțiile pe care copilul încearcă să le transmită.
-          Reflectă ceea ce auzi- odată ce ai ascultat, reflectă ceea ce ai auzit și copilul va ști că a fost auzit. Astfel, revenim la transmiterea liniștii, repetând același ciclu.

***
Cartea poate fi cumpărată de aici: Inteligența parentală 



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu