TIMOTHY J. SHARP este psiholog clinician și profesor de
psihologie la UTS School of Business din Sidney .
În 2003 a înfiinţat The Happiness Institute, care asigură servicii de
consultanţă și coaching. Dintre cărţile sale, de un mare succes s-au bucurat The
Good Sleep Guide și The Happiness Handbook.
În căutarea unui loc de muncă mai bun, unei case mai mari,
unor concedii mai exotice și unor copii cu performanţe deosebite, am devenit
mult prea ocupaţi pentru a mai da atenţie componentei ce le va face pe cele
menţionate mai sus să merite osteneala: fericirea.
Vestea bună este că dobândirea fericirii nu este o sarcină herculeană. Nu are nevoie de terapie costisitoare sau de ani de auto-examinare. Adesea este vorba despre ajustarea fină a gândurilor noastre și de punerea în practică a unor tehnici zilnice simple.
Accesibilă, informativă și amuzantă, 100 de căi spre fericire ne încurajează să privim fericirea ca pe ceva realizabil, gestionabil și mult mai înalt decât vieţile pe care le trăim acum.
Vestea bună este că dobândirea fericirii nu este o sarcină herculeană. Nu are nevoie de terapie costisitoare sau de ani de auto-examinare. Adesea este vorba despre ajustarea fină a gândurilor noastre și de punerea în practică a unor tehnici zilnice simple.
Accesibilă, informativă și amuzantă, 100 de căi spre fericire ne încurajează să privim fericirea ca pe ceva realizabil, gestionabil și mult mai înalt decât vieţile pe care le trăim acum.
Iată trei dintre căile spre fericire propuse de autor:
Accentueză partea pozitivă
" Pentru a stimula pozitivitatea în relaţia ta, încearcă să te concentrezi pe aspectele favorabile. Prea mulţi oameni se concentrează doar pe probleme şi greşeli şi intră în discuţie cu o altă persoană doar atunci când ceva este în neregulă ( de prea multe ori ignorând mersul lucrurilor atunci când totul se desfăşoară cum trebuie). Acest lucru este exact opusul a ceea ce ştim că funcţioneză, aşa că schimbă-ţi atitudinea şi îţi vei da seama de beneficiile relaţiilor fericite.
Cu excepţia cazului în care chiar trebuie să reacţionezi, ignoră iritaţiile minore şi, în schimb, ăncearcă să subliniezi lucrurile bune şi succesele atunci când le observi la ceilalţi. Caută în mod activ alţi oameni care fac lucruri bune- arată-te interesat atunci când fac ceva bine, nu doar atunci când fac ceva greşit. Încearcă acest lucru cu cel puţin o persoană pe parcursul săptămânii viitoare ( partenerul tău, copilul tău sau un coleg de la locul de muncă). Felicită şi laudă această cealaltă persoană atunci când face un lucru pe care îl consideri de dorit, valoros sau bun."
Caută-ţi un prieten care să te laude
" Acest exerciţiu presupune înţelegerea prealabilă a modurilor în care alţi oameni cred că ai adus contribuţii pozitive. Aceasta mai implică să iei legatura cu aproximativ 20 de oameni care te cunosc destul de bine ( ideal ar fi să contactezi oameni din diferite domenii ale vieţii tale, care te-au văzut în contexte diferite, cum ar fi un prieten, nişte rude şi nişte colegi de de serviciu) şi să-i rogi să-ţi ofere trei exemple de contribuţii pozitive pe care le-ai avut. Cel mai simplu mod de a face acest lucru este să le trimiţi un e-mail, să îi suni sau să îi vizitezi şi să îi rogi să se gândească la interacţuinile lor cu tine şi să identifice momentul în care ai fost cel mai bun. Roagă-i să îţi ofere exemple concrete, aşa încât tu să poţi înţelege situaţia şi caracteristicile pe care ei le descriu.
Nu vei câştiga doar un plus de respect de sine şi posibilitatea de a-ţi da seama de punctele tale forte, ci te vei simţi şi foarte confortabil în raport cu aomenii care îşi răspund şi vei consolida sentimentul de interdependenţă din relaţie."
Vizualizează-te ca fiind fericit
"Acordă-ţi un răgaz pentru a-ţi imagina un aspect al vieţii tale din viitor- acesta ar putea fi legat de familia ta, de cariera ta sau doar de stilul tău de viaţă în general. Imaginează-ţi lucrurile care ţi s-au întâmplat până atunci şi tot ceea ce ai realizat. Imaginează-ţi, în special, că totul a decurs cât se putea de bine. Ai muncit din greu, ai depăşit obstacolele şi ai realizat lucruri pe care ţi le-ai dorit dintotdeauna.
Descrie această viaţă, concentrându-te în special pe lucruri pe care le-ai face sau nu le-ai face în prezent- acele comportamente observabile, reale, ce ar putea fi văzute de oricine, nu doar simţite de tine.
Vizualizarea este o tehnică folosită cu succes de sportivi, lideri şi antreprenori de ani buni de zile, pentru că îi ajută să îşi atingă obiectivele. Vizualizarea succesului te pregăteşte de fapt să faci paşii necesari pentru a ajunge acolo şi, implicându-te în activităţi pozitive, ai mai multe şanse să obţii rezultate pozitive."
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu