De citit înaintea unei călătorii la Istanbul


Istanbul este singurul oras din lume care se rasfrange pe doua continente si care a fost capitala de-a lungul a doua imperii consecutive: cel Crestin Bizantin si cel Otoman Islamic. Cu toate ca a fost capitala Imperiului Otoman, in afara capitalei oficiale Ankara, Istanbul a ramas capitala comerciala, istorica si culturala a Turciei.
Atrage anual milioane de turisti, din toate colturile lumii. Toti pleaca vrajiti parca de amestecul cultural, de preparatele culinare delicioase, de Bosfor, de palatele si de fortaretele Istanbulului. E un oras fascinant, pe care daca l-ai vizitat o data vei dori sa-l revezi si sa-i cunosti mai abitir cultura si istoria.
Cartile de mai jos te vor ajuta sa te familiarizezi cu ceea ce inseamna acest oras (cultura, obiceiurile si locuitorii lui).


1. Istanbul de Orhan Pamuk

Dedicata tatalui sau, Gunduz Pamuk, cartea impleteste intr-o maniera originala doua povesti la fel de sinuoase si de cuceritoare: cea a primei jumatati din viata scriitorului si cea a orasului in care s-a nascut si pe care il cunoaste mai bine ca nimeni altul. "Istanbul" realizeaza un dublu portret: al autorului in tinerete si al orasului vazut prin prisma amintirilor sale de o uimitoare claritate, dar si a marturiilor scriitorilor si a artistilor care i-au marcat inceputurile evolutiei spirituale. Este o lectura la finalul careia esti iremediabil indragostit de Istanbul.
"Istanbul" este prima carte de memorialista care apare in traducere in limba romana din opera lui Orhan Pamuk, laureatul Premiului Nobel pentru Literatura pe anul 2006.
"Aceasta carte este o adevarata declaratie de dragoste." (Sunday Times)
"Departe de descrierea conventionala a splendorilor unui oras, din Istanbul transpar inefabilul melancoliei si aventurile imaginatiei." (The New York Times)
"Chiar si aceia dintre noi care nu au calcat in viata lor in Istanbul vor ramane transfigurati dupa lectura pe care o prilejuieste cartea lui Pamuk." (The Financial Times)


2. Fiicele lui Allah de Nedim Gursel

Nedim Gursel este un mare autor turc contemporan cu Orhan Pamuk. Autor a aproximativ 30 de lucrari de diferite genuri, tradus in peste 12 limbi, acesta s-a nascut in 1951, iar in prezent locuieste la Istanbul sau Paris, unde a studiat. Nedim Gursel preda Limba si Literatura turca la Sorbona.
Personajul romanului, dupa decesul tatalui si plecarea mamei sale, este crescut de bunicii lui. Bunicul, jurist, mutilat in razboi si musulman foarte pios, incearca sa-i insufle principiile islamului, in timp ce bunica sa ii relateaza legende nascute din traditia turca. Isi creeaza astfel propria reprezentare imaginara, obsedat de bine si de rau si de episoadele vietii Profetului Mahomed. Devenit adult, el gaseste printre hartiile bunicului sau decedat un carnet cu notite luate in Arabia in timpul primului razboi mondial, in care acesta povesteste cum a fost nevoit sa se lupte cu alti musulmani si sa apere orasul sfant Medina impotriva arabilor rasculati si aliati ai englezilor.


3. Strania calatorie a domnului Daldry de Marc Levy

Marc Levy este cel mai citit autor francez contemporan din lume. Nascut in 1961, la Paris, el a avut parte de un parcurs profesional fascinant: a fost mai intai voluntar la Crucea Rosie, apoi antreprenor in SUA, dupa care fondeaza una dintre cele mai importante companii de arhitectura din Franta.
Romanul vorbeste despre calatoria lui Alice si a domnului Daldry la Istanbul.
Alice duce o viata linistita, impartita intre munca sa, care o pasioneaza si grupul ei de prieteni, cu totii artisti ocazionali. Totusi, in ajunul Craciunului, viata ei va fi complet bulversata. In timpul unei excursii la balciul din Brighton, o ghicitoare ii prezice un viitor misterios. Alice n-a crezut niciodata in astfel de lucruri, dar nu poate sa-si alunge din minte cuvintele femeii, iar noptile ii sunt bantuite de cosmaruri care par pe cat de reale, pe atat de inexplicabile.
Vecinul ei de palier, domnul Daldry, celibatar convins, gentleman excentric si mucalit, o determina, din niste motive obscure, sa ia in serios vorbele ghicitoarei si sa le gaseasca pe acele sase persoane care o vor conduce spre destinul ei.
De la Londra la Istanbul, Daldry se hotaraste sa o insoteasca intr-o calatorie neobisnuita...


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu