În 2016, editura Niculescu a publicat volumul ”I Love Me. Calea spre iubirea de sine”, de Dr. David R. Hamilton.
Autorul a conceput 27 de exerciţii eficiente pe care le-a testat pe el însuşi şi pe care le prezintă în această carte. Ele sunt utile pentru:
● Creşterea nivelului respectului de sine
● Conectarea cu sinele autentic
● Atingerea pragului de fericire şi al stării de bine
● Stabilirea unor conexiuni cu cei din jur, mai solide şi autentice
***
…cortizonul, hormonul stresului, se produce în primii șase-șapte ani de viață, perioadă în care se trăiesc cele mai puternice și de impact experiențe.
Pe la șapte ani, creierul are deja o idee despre ce înseamnă ”normalitatea”, așadar își stabilește nivelul de cortizon și întreg amestecul de substanțe chimice.
Cu excepția unui număr foarte redus de boli genetice, felul în care se comportă o anumită genă se datorează în mare parte mediului.
Indiferent de ceea ce se întâmplă în jurul vostru, de ce se spune sau de cum se comportă ceilalți, creierul vostru este atât de obișnuit să interpreteze lumea într-un anumit mod, încât nu v-ați gândit niciodată să-l puneți sub semnul întrebării sau să vă îndoiți de el.
Stima scăzută de sine vă va face să interpretați greșit cuvintele și intențiile celorlalți, deoarece creierul vostru se străduiește să mențină nivelul substanțelor chimice pe care îl consideră normal.
Atragem persoane care aduc cu ele în relația noastră genul de experiențe și confirmarea cu care creierul nostru este cel mai familiarizat.
Copiii asimilează tot ceea ce le spun adulții. Dacă acțiunile și cuvintele adulților le transmit că nu sunt îndeajuns de buni sau de inteligenți, ei vor ști că așa sunt. Dacă însă acțiunile și cuvintele adulților le arată că sunt îndeajuns de buni sau de inteligenți, cu asta vor rămâne în minte.
A-ți fi rușine e o stare care se transmite din generație în generație, asemenea genelor.
În esență, învățăm cum ar trebui să fim tratați de ceilalți după modul în care ne tratează părinții noștri.
Creierul nu face distincția între real și imaginar. Numeroase studii arată că acesta se schimbă de îndată ce facem un lucru și se modifică în aceeași măsură doar dacă ne imaginăm că facem un lucru. Toți sportivii de performanță se folosesc de fenomenul de neuroplasticitate, pentru a-și îmbunătăți performanțele prin vizualizare. Specialiști în recuperare predau și ei tehnica vizualizării pacienților aflați în proces de refacere după un atac cerebral, întrucât aceștia, imaginându-și că merg, chiar se pot recupera, fiindcă informația se transmite creierului.
Relaționarea cu ceilalți produce oxitocină, un hormon cardioprotector.
Dacă vă surprindeți judecându-i pe alții, amintiți-vă că nu aveți de unde ști ce este în mintea altcuiva.
Este un lucru firesc să ne dorim ca oamenii să ne placă, e în ADN-ul nostru.
Autocompasiunea este antidotul la autocritică… este arta de a ne trata pe noi înșine cu aceeași răbdare, înțelegere și blândețe- pe care le-am arăta și celorlalți- de fiecare dată când facem o greșeală, când ne simțim răniți sau dezamăgiți sau când nu iese ceva așa cum ne-am dorit.
Autocompasiunea este un triplu ”antiinflamator” pentru că reduce nu numai inflamația la nivel biologic, ci și autoinflamarea (autocritica) și ”inflamarea” relațiilor.
***
Dr. DAVID HAMILTON a lucrat timp de patru ani în industria farmaceutică. Ȋn prezent, este un autor de succes, călătoreşte mult pentru a susţine workshopuri menite să-i ajute pe oameni să înţeleagă mai bine puterea minţii asupra corpului.
”I Love Me. Calea spre iubirea de sine”, de Dr. David R. Hamilton- editura Niculescu
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu