"Viata nu-i croita dupa calapod" de Aurora Liiceanu



De formatie psiholog, Aurora Liiceanu a obtinut doctoratul in psihologie, dupa un stagiu in USA, in domeniul comparatiei performantei individuale cu cea de grup, avand ca variabila natura sarcinii (activitatii).
A lucrat in cercetare si a predat psihologie sociala la diferite facultati in Bucuresti si la UQAM (Montreal, Canada) si EHESS (Paris, Franta). In prezent, este cercetator senior la Institutul de Filosofie si Psihologie “Constantin Radulescu-Motru”, Academia Romana.
A ocupat locul 5 in topul „Capital” al femeilor de succes.
In ultimii ani a lucrat in domeniul criminologiei, avand colaborari cu Ministerul Justitiei din Franta, Italia, Germania si Spania.
Aurora Liiceanu este senior-editor al revistei Tango, doctor in psihologie si autor al volumelor "Nici alb, nici negru", "Ranile memoriei. Nucsoara si rezistenta din munti", "Dincolo de bine, dincoace de rau. Despre iubire" (impreuna cu Alice Nastase), "La taifas", "Care pe care: femei si barbati" (impreuna cu Alice Nastase), "Rendez-vous cu lumea", "Prin perdea", "Patru femei, patru povesti", "Viata nu-i croita dupa calapod".

In "Viata nu-i croita dupa calapod" Aurora Liiceanu "penduleaza intre fictiune si realitate. Asociaza secvente de roman sau nuvela, creatii proprii sau adnotari ale unor lecturi favorite, cu observatia pertinenta a cercetatorului stiintific, aplecat asupra mentalului individual sau colectiv. Ceea ce a "adunat" in aceasta "cutie = carte" sunt  "vieti diferite, notate pe fise, care nu pot fi intinse pe acelasi calapod si nici puse in aceeasi cutie de pantofi". Nu este omisa niciuna din marile teme ontologice, de la nastere la moarte, prin ploaia de „iubire si/sau ura”, crestere, apogeu si descrestere a unor destine, aparent comune sau anodine, dar cu elemente structurale ce pot trimite la orice biografie cu impact naţional." (http://www.mesagerul.ro/2011/07/03/aurora-liiceanu-grija-de-cuvinte-cartea-anului-2011)

Aurora Liiceanu ne ofera o analiza subtila a mecanismelor psihicului uman, dar si a unor fenomene si comportamente tipice societatii romanesti actuale, pornind de la intimplari personale sau cunoscute de toata lumea.
Textele sale, adesea pline de umor, intotdeauna incitante, au subiecte dintre cele mai diverse, de la modernizarea satelor traditionale, dramele psihologice ale dezradacinatilor si degradarea societatii, pina la educatia copiilor, superstitiile moderne, fata ascunsa a VIP-urilor, complicatiile unor povesti de dragoste si nevoia obsedanta de admiratie a multora dintre noi.

„Cu mult înainte să devin adolescentă, cineva în care aveam încredere şi care modela aluatul care eram mi-a spus aşa: „Cuvintele creează realităţi”. Mai precis, un cuvânt spus de cineva ne face să avem, să vedem o realitate. S-a întâmplat să nu uit acest lucru şi de multe ori îmi spun să nu zic ceva pentru că pot crea o realitate(...) Lucrurile spuse, aflate sau ştiute se asociază între ele, asemenea unor obiecte care sar unele alături de altele, într-un dulap cu rafturi separate. Se aşează acolo indiferent de unde vin”...
„Un mare scriitor a spus un lucru foarte interesant, şi anume că leul este leu pentru că în el nu se văd antilopele mâncate, zebrele sau alte animale. El este leu. A asimilat, a metabolizat acele animale, care nu se mai văd. Dacă ne gândim la aceasta, un om care îi citează enorm pe alţii ce vrea? Să-şi arate cultura, erudiţia? Să arate cât a citit? Leul nu arată ce a mâncat. Dacă ai ceva de spus, dacă crezi că trebuie să spui ceva, ceea ce spui trebuie să fie digerat, să fie al tău”...
„Schimbările din viaţa noastră, îmi spunea o prietenă, sunt ca treptele unei scări. Nu trebuie să te grăbeşti, să iei liftul, dar nu trebuie nici să rămâi încremenită pe o treaptă. Fiecare treaptă te aşteaptă, totul e să nu uiţi că schimbările vor veni”... 



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu