”Vegetal” de Dănuț Ungureanu și Marian Truță





La Editura Nemira, în Colecția Nautilus, în 2014, a apărut volumul ”Vegetal” de Dănuț Ungureanu și Marian Truță.

Pentru pasionații de SF și nu numai, recomand această carte.
Este scrisă simplu, povestea este ușor de urmărit, iar personajele sunt simpatice: 
- Milu,  un adolescent de 14 ani
- Ina, adolescenta de care Milu este îndrăgostit
- Cocoșu, tatăl Inei, bețiv și recalcitrant
- Bunica  lui Milu, care are grijă de el după moartea părinților acestuia
- Tractoristu, șofer de tractor care călătorește prin țară, ajutând sătenii să facă față atacului planetelor și transportând către centrele de cercetare semințe despre care se crede că ar fi sănătoase

Într-un sat aflat undeva între Piteşti şi lunca Dunării, protagonistul, Milu, un băiat de paisprezece ani, trebuie să lupte zilnic împotriva invaziilor verzi pentru a-și apăra casa și bunica, singura rudă rămasă în viață.

”Mai povesteau oamenii, în serile când se-adunau la câte unul, să stea de taină, că moșneagul se ivea, cel mai adesea în nopțile cu lună plină, prin marginile lanului. Umbla de colo-colo, șovăind, parcă neîndrăznind să se-ntoarcă la el acasă. Trupul îi era tot străpuns, iar prin găurile în care nu rămăseseră pănuși se putea vedea dintr-o parte-n alta. Pe țeastă și-n vârfurile degetelor îi crescuseră mii de fire de mătasea porumbului, care fremătau la cea mai mică adiere.”

”Din picioare înmugureau frunze și cu toate astea se mișca aproape ca un om, gemând de ți se făcea pielea de găină. Dar din găvanele ochilor nu curgea nicio lacrimă, căci erau pline cu grăunțe, printre care se furișau gândaci mărunți... ”
( Dănuț Ungureanu & Marian Truță)

” O apocalipsă a verdelui, mereu surprinzător de frumoasă în tragismul ei” 
(Cătălin Badea- Gheracostea)

Dănuț Ungureanu s-a născut în anul 1958, la Calafat. A absolvit Facultatea de Energetică din București și a profesat ca inginer câțiva ani, după care a început o lungă carieră jurnalistică, publicând în cotidiane importante. Este membru al Uniunii Scriitorilor din România. A debutat cu o povestire în 1981, în revista Știință și Tehnică. În 1993 a apărut primul său volum, Marilyn Monroe pe o curbă închisă. În același an a publicat la Editura Nemira romanul Asteptând în Ghermana, pentru care a câstigat Premiul de Popularitate si Premiul I la sectiunea de specialitate a ROMCON. De-a lungul anilor, Dănuț Ungureanu a semnat numeroase povestiri pentru diferite publicații și volume colective, textele sale fiind recompensate cu multe premii. A scris, de asemenea, scenete radiofonice și câteva sute de scenarii pentru televiziune. Printre celelalte volume ale autorului se numara Români deja destepti (2007), Basme geostationare (2008), Însemnările damei de silicon (2014).

Marian Truță s-a născut la București pe 24 aprilie 1960. A urmat cursurile Facultății de Electronică și Telecomunicații din cadrul Politehnicii București. În prezent este freelancer, dedicat scrisului și activismului literar în Societatea Română de Science Fiction și Fantasy. Din 2010 coordonează Revista Nautilus a Editurii Nemira. A scris numeroase articole în presa de specialitate și a tradus mai multe volume. Dintre cărtile pe care le-a semnat: Început de anotimp ploios la Ezary și Vremea renunțării. Marian Truță a câștigat, de-a lungul ani lor, mai multe distincții, printre care Premiul Uniunii Scriitorilor. Locuiește în orașul Chitila, la adăpost de zarva Bucureștiului. Nu are hobbyuri, ci doar o singură pasiune: literatura science fiction.


Puteți cumpăra cartea de aici:  nemira.ro/vegetal

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu