"Minciunile adulţilor- Indicii ale înşelătoriei în căsnicie, afaceri şi politică" de Paul Ekman



Se spune ca omul a invatat sa minta exact atunci cand a invatat sa spuna si adevarul. Cine stie pana la urma ce este adevarat si ce nu? In fiecare zi, trecem prin cercuri diferite si devenim, vrand nevrand, buni ascultatori. De cand lumea a fost impartita pe clase sociale, nu putini sunt aceia care vor sa-si ascunda statutul si mint ca au, ca fac, ca dreg, ca pot, ca nu vor, ca au cu ce. Te-ai intalnit cu ei, nu-i asa? 

Minciuna este prezenta in toate relatiile umane, de la cele institutionale la cele private. Unii o considera ca pe ceva ingrozitor, in timp ce altii, dimpotriva, o tolereaza, atragand atentia asupra faptului ca, uneori, adevarul poate fi folosit ca arma a cruzimii. Daca va numarati printre aceia care prefera adevarul sau daca sunteti obligati prin profesie sa descoperiti adevarul, cartea “ Minciunile adultilor” ofera indiciile verbale, dar mai ales nonverbale ale minciunii. Limbajul trupului, intonatiile vocii, expresiile faciale  sunt prezentate detaliat.

Psihologul Paul Ekman a fost colaborator al CIA si FBI, a studiat triburile din Papua Noua Guinee, a lucrat cu studioul de animatie Pixar si a inspirat serialul TV - Lie to Me. El e specializat in psihologia expresiilor faciale, a emotiilor si a minciunii.

Profesor de psihologie si specialist in cercetarea emotiilor şi a comunicarii nonverbale, prezinta in detaliu atat limbajul trupului, intonatiile vocii, expresiile faciale care sunt indicii nonverbale ale minciunii, cat si indiciile verbale ale disimularii. Cartea –“Minciunile adultilor” ofera tuturor celor interesati indiciile specifice inselatoriei in casnicie, afaceri si politica.


“Interviurile mele cu copiii si datele obtinute in urma chestionarelor completate de adulti sugereaza noua motive diferite pentru a minti.

  1. Pentru a evita pedepsele. Acesta este cel mai des mentionat motiv, atat din partea copiilor, cat si din partea adultilor. Pedeapsa poate veni ca urmare a unei fapte rele sau a unei greseli intamplatoare.
  2.  Pentru  a obtine o recompense pe care nu ar obtine-o la fel de repede in alte conditii. Acesta este al doilea pe lista motivelor  cel mai des folosite atat de copii, cat si de adulti.
  3. Pentru a proteja o alta persoana de pedepse.
  4. Pentru  a se proteja pe sine  de amenintarea unui pericol fizic. Acest lucru este diferit de pedepse, deoarece amenintarea vatamarii corporale nu se face pentru o fapta rea. Un exemplu ar fi un copil care este singur acasa si ii spune unui strain aflat la usa ca tatal sau doarme, sa se intoarca mai tarziu.
  5. Pentru a castiga admiratia celorlalti.
  6. Pentru a se sustrage dintr-o situatie sociala speciala. De exemplu, cand sustinem ca avem o problema cu bona pentru a putea pleca de la o petrecere plictisitoare sau cand terminam o conversatie telefonica spunand ca este cineva la usa.
  7. Pentru a evita o situatie jenanta. Copilul care sustine ca s-a udat din cauza ca a curs apa pe el, nu din cauza ca a facut pe el, este un exemplu, in cazul in care copilul nu se temea de pedeapsa, cid oar de situatia jenanta.
  8. Pentru a pastra discretia, fara a anunta intentia de a pastra anumite informatii secrete.
  9. Pentru a obtine puteri asupra altora, controland informatiile care ajung la receptor.
De ce esueaza minciunile?

-  Victima inselatoriei poate descoperi intamplator dovada.
-  Altcineva il poate da de gol pe mincinos.
-  O schimbare a expresiei fetei, o miscare a corpului, o inflexiune a vocii.
Unele minciuni sunt minunat sustinute; pe mincinos nu il tradeaza nimic din ce spune sau face. Dar de ce nu se inatmpla asa intotdeauna? Exista doua motive: unul care implica gandirea, iar celalat care implica emotia. " ( Paul Ekman)

Se pare ca...
Mincinosii nu anticipeaza intotdeauna ca vor trebui sa minta….






Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu