”Cum să vă controlați anxietatea înainte ca aceasta să vă controleze -Terapia rațional-emotivă și comportamentală (T.C.E.R.)”, de Dr. Albert Ellis





Îngrijorare excesivă, temeri iraționale, timiditate, frustrări și gânduri ce ne macină, toate ne conduc către o stare de anxietate. O stare accentuată de neliniște în care așteptăm să se întâmple ceva rău sau simțim că nu ne mai aflăm în siguranță. Inima ne bate mai puternic, respirația ne este îngreunată sau foarte accelerată, ne simțim mușchii încordați. Supraestimăm riscurile și subestimăm capacitatea de a face față pericolului. Suntem anxioși.


DEX: ANXIETÁTE s. f. Stare de neliniște, de așteptare încordată, însoțită de palpitații, jenă în respirație etc., întâlnită în unele boli de nervi. [Pr.: -xí-e-] – Din fr. anxiété, lat. anxietas, -atis.

Dicționar de sinonime: ANXIETÁTE s. v. FRĂMÂNTARE. GRIJĂ. ÎNGRIJORARE. NELINIȘTE. TEMERE.

În 2016, la editura Meteor Publishing, a apărut cartea ”Cum să vă controlați anxietatea înainte ca aceastasă vă controleze -Terapia rațional-emotivă și comportamentală (T.C.E.R.)”, de Dr. Albert Ellis. Traducere din limba engleză de Emanuela Jalbă- Șoimaru.

Autorul ne prezintă nenumărate exemple de cazuri pe care le-a tratat cu succes. De la anxietatea de a vorbi în public, la anxietatea de performanță, nesiguranța de ordin profesional, disfuncțiile sexuale și fobiile sociale, toate cazurile și explicațiile oferite ne ajută să învățăm cum să ne controlăm anxietatea. Sugestiile sunt numeroase, așa încât vom găsi cu siguranță mai multe care funcționează  fiecăruia dintre noi.

Ce este anxietatea și cum vă controlează viața uneori

”Anxietatea, fie că vă vine a crede sau nu, este un aspect pozitiv care vă ajută să supraviețuiți și să vă simțiți confortabil, contribuind la conservarea speciei umane.

În esență, anxietatea reprezintă un set de emoții și tendințe de acțiune inconfortabile care vă ajută să conștietizați că lucrurile neplăcute- adică cele care merg împotriva propriilor dumneavoastră dorințe- se întâmplă chiar acum sau sunt pe punctul de a avea loc și vă avertizează că ar fi bine să luați măsuri împotriva lor.

Anxietatea ia naștere din faptul de a vă dori ceva anume, corelat cu conștientizarea pericolului de a nu-l obține sau, invers, de a vrea să evitați ceva ce este pe punctul de a vi se întâmpla.

Anxietatea benefică, pe care putem să o numim cum vrem- preocupare, vigilență sau precauție-, vă ajută să obțineți cât mai mult din ceea ce vă doriți și cât mai puțin din ceea ce nu vă doriți.  Anxietatea sănătoasă ajută la conservarea vieții.Anxietatea sănătoasă implică precauție ș vigilență și preîntâmpină pericolul potențial.

Anxietatea nesănătoasă sau panica are consecințe contrare: pierderea controlului asupra propriei persoane și imposibilitatea de a face față în mod eficient riscurilor și problemelor cu care vă confruntați.

Anxietatea nesănătoasă ia forma panicii, terorii, ororii, fobiilor, tremurăturilor, bâlbâielilor și a tuturor afecțiunilor fizice și psihosomatice care vă atrag atenția, cu siguranță, asupra pericolelor potențiale, dar care interferează, foarte adesea, cu preîntâmpinarea adecvată a amenințărilor reale.

Terapia rațional- emotivă și comportamentală (T.R.E.C.) trasează o linie clară de demarcație între emoțiile negative sănătoase ( cum ar fi tristețea, regretul, frustrarea și plictisul), ce survin atunci când ceva nu merge bine în viața dumneavoastră, și emoțiile negative nesănătoase ( cum ar fi panica, depresia furia, sentimentul propriei inutilități și autocompătimirea), care se fac simțite când aspecte similare nu funcționează bine.

Din fericire, cea mai mare parte din anxietatea dumneavoastră este autoindusă și poate fi deconstruită

Ca om, sunteți condiționat de doi factori majori care vă fac să fiți predispus la anxietate: mai întâi, este vorba despre factorul dumneavoastră genetic sau despre tendințele ereditare de a fi precaut și vigilent; în al doilea rând, există mulți factori de mediu în viața personală care contracarează și descurajează dorințele dumneavoastră, și în privința acestora trebuie să vă faceți griji.

Sunteți singurul în măsură să vă dirijați propriul destin emoțional.

Solicitări sau imperative extreme care provoacă anxietate

Cele trei imperative puternice:
- Imperative orientate împotriva propriului sine
Exemplu: Trebuie neapărat să am succes în orice sarcină importantă pe care o îndeplinesc.

- Imperative orientate împotriva altor oameni
Ex: Ceilalți oameni trebuie să mă ajute să obțin tot ce vreau și să mă împiedice să primesc ceea ce nu vreau.

- Imperative orientate împotriva factorilor de mediu sau condițiilor lumii înconjurătoare
Ex: Condițiile de angajare trebuie să fie astfel stabilite încât să mă asigure că voi obține exact genul de slujbă pe care mi-o doresc și că voi fi retribuit pe măsură.

Folosirea vizualizării și a modelării pozitive

Imaginați-vă ceva care vă induce de obicei anxietate sau panică și gândiți-vă că reușiți să faceți față cu succes acestei situații, fără să vă afecteze.

Folosirea simțului umorului pentru a vă controla anxietatea
                               
O metodă de provocare a CONVINGERILOR dumneavoastră IRAȚIONALE și a sentimentelor negative nesănătoase care le însoțesc constă în a le proiecta într-o lumină umoristică. Tendința omenească frecventă este de a lua mult prea în serios ADVERSITĂȚILE autentice, făcându-vă astfel rău.
Umorul clarifică lucrurile și împrejurările, chiar și pe cele mai serioase.

Tolerarea și persistența unor situații generatoare de anxietate

Evitarea unui lucru de care vă este foarte frică atrage după sine eliberarea temporară, dar vă amplifică aproape întotdeauna, anxietatea irațională.”


Cartea se încheie cu o serie de maxime raționale pentru un bun control al anxietății.



Dr. Albert Ellis (1913–2007) a fundamentat terapia raţional-emotivă şi comportamentală, o formă de pionierat a terapiei cognitiv-comportamentale moderne (T.C.C.). în cadrul unui sondaj, dr. Ellis s-a clasat pe locul doi în lume pe lista celor mai influenţi psihoterapeuţi din istorie. Numele lui este cunoscut de toţi psihologii, studenţii şi istoricii de pe mapamond. A publicat peste 700 de articole şi peste 60 de cărţi despre psihoterapie, consiliere maritală şi familială, terapie sexuală. Până la moartea sa, petrecută în 2007, dr. Ellis a deţinut funcţia de preşedinte emerit al Institutului Albert Ellis din New York, care oferă programe de training profesional şi de psihoterapie individuală, familială sau de grup.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu