Literatură pentru copii





Petre Crăciun s-a născut la 29 august 1962, la Giurgiu.  Este scriitor de literatură pentru copii, jurnalist, autor de filme documentare și realizator al mai multor emisiuni de televiziune.

Director general al companiei OPTIMAL MEDIA SOLUTION, al agenției de presă OPTIMAL MEDIA și al Editurii ZORIO.
Fondator și coordonator al portalului web LITERATURĂ COPII (www.literaturacopii.ro), în 2011.
Fondator, în anul 2014, al portalului www.identitateromaneasca.ro, pentru Departamentul Românii de Pretutindeni
Vicepreședinte al Clubului de literatură pentru copii ”Clipe albastre”, al Filialei pentru copii și tineret - Uniunea Scriitorilor
Președintele Juriului național al concursului de creație literară TINERE CONDEIE (din anul 2015)

Opera:
Literatură pentru copii
 „Floarea înțelepciunii și iarba puterii”, Editura Timpolis, 2002, povești
”Taina ghemului de ață”, Editura ZORIO, 2011, versuri pentru copii
”Cândva mă chema Codiță”, Editura ZORIO, 2012, povestire pentru copii
"Cruciada pisicilor", versuri pentru copii, Editura ZORIO, 2013
”Basme”, Ed. Zorio 2013
”Robert cel Cuminte”, Editura Zorio 2014
”Primul zbor”, poezii pentru copii, Ed. Zorio
”Basme pentru familia mea” Editura Zorio 2014
”Fetita din Floare”, Editura Zorio 2014
”Cu Moș Crăciun în Țara copiilor neîncrezători”, Editura Zorio 2014
”Cu Andersen in Regatul Poveștilor”, Editura Zorio 2015
”Povestiri desrpre România, țara părinților”, un volum pentru copiii români din diapora și comunitățile istorice - 2015
”Împăratul-Copil. Povești în versuri” - 2015

Antologii cărți pentru copii:
„Poveștile de la bojdeucă”, Editura Junimea, 1997, volum colectiv de povești
”Povești, povestiri, basme și legende”, Editura Aelequin, 2011
Coordonator al Antologiei de creație literară pentru copii Tinere Condeie, ediția 2015

Alte lucrări:
„Cureaua cu tinte”, Editura Neroandria, 1995, policier
”Introspecții”, Editura Sinteze, 1995, versuri
„Alarmă la Peleș”, Editura Grafica Prahoveană, 1996, policier (reeditare in 2013, Ed. Zorio)
„Cuvânt dinlauntru”, Editura Premier, 2001, eseuri
„În spatele oglinzii”, Editura Fed, 2003, versuri
”Complexul sălii de așteptare”, Editura ZORIO, 2012, eseuri
”Unde-i victima, domnule Atanasiu?”, Editura ZORIO, 2012, policier
„Alege viața”, Editura Codecs, 2004, testimoniale ale consumatorilor de droguri (carte unicat în domeniu)

Premii:
-Premiul Uniunii Scriitorilor din România pe anul 2015, la secțiunea Carte pentru copii și tineret, pentru volumul ”Cu Andersen in Regatul Poveștilor”, Editura Zorio 2015
-Premiul Cartea anului 2013, pentru volumul ”Basme”, oferit de Filiala pentru copii și tineret a Uniunii Scriitorilor din România, 2014
-Premiul I al Asociației Scriitorilor Iași la Concursul de Povești ”Ion Creangă”, organizat împreună cu Muzeul Literaturii din Iași și Bojdeuca din Țicău – 1997. Povestea premiată: Floarea înțelepciunii și iarba puterii.
-Două cărți nominalizate la Premiile USR - Carte pentru copii: Basme și Cruciada pisicilor (2014)
-Premiul Bibliotecii ”Ion Creangă”, din Chișinău, pentru volumul ”Fetița din Floare”, acorat cu prilejul Salonului Internațional de Carte de la Chișinău, ediția a XX-a, 2016

Titluri
-Cetățean de Onoare al Municipiului Giurgiu (din dec. 2014) pentru meritele în promovarea literaturii pentru copii
-Membru al Uniunii Scriitorilor din România

Prezențe internaționale:
-Invitat al Ministerului Culturii la Târgul de carte pentru copii de la Bologna 2016, pentru a prezenta volumele ”Fetița din Floare” și ”Cu Andersen in Regatul Poveștilor”
-Invitat al asociațiilor românești, de la Roma, pentru a participa la evenimentele dedicate Zilei Naționale 2015, la Columna lui Traian, și pentru a lansa volumul ”Povestiri desrpre România, țara părinților”
-Invitat al Institutului Cultural Român, pentru a participa, in 2015, la o intâlnire cu românii din Valea Timocului, de a oferi cărți și de a citi din basmele sale românilor din biserica românească de la Gorneana, Bor.
-Invitat al Departamentului pentru Românii de Pretutindeni, pentru a participa la intâlniri cu comunitățile românești din Ucraina și Serbia (2011 și 2013).
- Invitat al Uniunii Editorilor din România la Salonulul Internațional de Carte de la Chișinău, ediția a XX-a, 2016

Informații suplimentare:
-inițiator al portalului LITERATURĂ COPII, destinat copiilor cu vârste curpinse între 6-15 ani. Dar nu numai. Un portal care oferă literatura pentru copii, povești, poezii, cărți celebre și personaje care ne fac sa tresărim de bucurie. Portalul conține și rubrica “Micul scriitor”, adresată copiilor cu talent literar.
-inițiatorul și directorul Editurii Zorio
-autor al scenariului filmului pentru copii ”Mașina de făcut teme”, produs de Școala de Film și Televiziune Micile Vedete, selecționat pentru Festivalul de Film de la Cannes 2015
-inițiator al actiunii Caravana cartilor pentru copii, impreuna cu Cenaclul Luceafarul, prilej cu care scriitorul a fost in nenumarate scoli și grădinite din Giurgiu și din judet, impreună cu alți reprezentanți ai Filialei
-inițiator al portalului Identitate românească ( își propune să contribuie la satisfacerea nevoilor legitime ale persoanelor care aparţin comunităţilor româneşti de pretutindeni în a-şi păstra, dezvolta şi exprima identitatea națională)
-realizator și prezentator a cca. 300 emisiuni cu caracter social și educativ pentru TVR  (TVR 1 şi TVR Internaţional): Amprente, Misiune permanentă și Alege viața. (2000 – 2005)
-autorul a 13 scenarii pentru filme polițiste de scurt metraj care s-au achizitionat de TVR si s-au difuzat in cadrul emisiunii “Enigma”, emisiune TVR 2 si TVR 1 (în perioada 1995-1996)
-autorul a peste 50 de site-uri pentru diferite asociații, instituții, agenții media alte publicații online
-autorul scenariilor pentru spoturile video: ”Primește-l alături de tine” (2007), ”Absentul” (2011), ”Prea rebel să fi condus” (2012), ”O carte pentru valea Plopului” (2012), ”Dependent de speranță” (2012).
-scenariul si regia pentru filmele documentare: ”Drogurile, iluzie cu sens unic” (2007)  "Olanda, speranţă pentru oricine" (2008) "Libertate în spatele gratiilor" (2008), „Objectiv Schengen – Romania 2011”, -„Bulgaria, ready to join Schengen” (2011), „National Central Bureau Interpol Bucharest-Romania (2011)”, Organized crime officers - Permanent mission" (2011), "Drogurile, viață pe contrasens", documentar 50 min, iunie 2012, ”Taina ghemului de ață recitată de copii”, 2012, "Dependent de speranță", documentar 30 min, dec. 2012. ( www.usr-literaturacopii.ro/membri-usr/membri/item/14-petre-craciun

Criticul Alex Ștefănescu spune despre Petre Crăciun că ”este unul dintre puținii autori de literatură pentru copii care a găsit „tonul” potrivit. Nu se exprimă pueril-peltic, nu îi maimuțărește fără grație pe cei mici (așa cum fac atâția alți autori care cultivă genul), ci scrie într-un stil voios și simpatic, cu umor, cu o încredere tonică în capacitatea copiilor de a intra în jocul relației autor-cititor.”


****
TAINA GHEMULUI DE AȚĂ, editura Zorio, 2011
cu 46 ilustrații originale de Nicolae Tonița

IEPURELE ŞI MĂGARUL
Un măgar ce sta la umbră
Şi păştea un braţ de iarbă
Vede în tufiş doi iepuri,
Îi opreşte şi-i întreabă:

“Măi, ţup-ţup, sau cum vă cheamă…
Văd c-aveţi urechi cam mari,
Voi sunteţi vreun soi anume
Sau un altfel de măgari?”

Iepuroiul, stând pe gânduri,
ÎI răspunde răspicat:
“M-am uitat şi eu la tine,
Şi, cum eşti cam urechiat,

Aş fi zis că eşti, băiete,
Vreun iepure mai mare.
Dar ce, iepurele rage
Şi loveşte din picioare

Precum văd că faci tot timpul
Dumneata, ca toţi confraţii?
Prin urmare, ţine minte
Nu-s măgari toţi urechiaţii!”

****

CU MOȘ CRĂCIUN ÎN ȚARA COPIILOR NEÎNCREZĂTORI, editura Zorio, 2014
cu ilistrații de Lavinia Dima

SPRIDUȘII VOR ȘI EI ÎN ȚARA COPIILOR NEÎNCREZĂTORI
(fragment)

Când ajunse la locuința sa de la Polul Nord, Moș Crăciun găsi o veselie de nedescris. Renii tocmai sosiseră după noaptea de Crăciun, iar acum povesteau spiridușilor întâmplările care le atrăseseră atenția. Pepper Minstix încerca din răsputeri să îl facă pe Rudolph să povestească despre  încurcătura în care intrase Petruț, dar acesta nu voia în ruptul capului să intre în jocul spiridușului.
- Pepper Minstix, pur și simplu nu îmi amintesc despre ceea ce spui. Am spus eu greșit vreo formulă magică? Unui copil numit Petruț?  Dasher, dancer, Pracer și ceilalți, voi vă amintiți de așa ceva?
Cei trei reni invocați nu spuseră nimic., dar Cupid începu să vorbească:
-  Rudolph, tu chiar ne iei de fraieri? Nu tu i-ai spus despre Țara Copiilor Neîncrezători? Adu-ți aminte, se petrecea chiar acasă la el, în grădina aceea frumoasă unde am oprit și ne-am ospătat cu porumb fermecat.
..........

****
FETIȚA DIN FLOARE, editura Zorio, 2014 // ”The Girl in the Rose”, traducere  de Adrian G. Săhlean
cu 11 ilustrații color de Anca Smărăndache

IRIS, ZEIȚA CARE DESCOPERĂ BOLTA ÎNSTELATĂ
( fragment)

Rose era fericită așa cum nu mai fusese de câteva zile. Avea, din nou, o comunicare directă cu trandafirul, îl auzise cântând, iar el o auzise pe ea cântând. Cântase de dorul ei, iar ea fusese acolo pentru a-i spune că nu este singur, că îl iubește ca un copil aflat lângă părintele său atunci când acesta are nevoie de el. Era fericită și nu se sfia să arate asta. Coborî din patul său de dantelă și începu să danseze prin cameră. Pe întuneric. Dansa după ritmul cântecului de leagăn, lin, ca o ușoară adiere de vânt.
Auzi pași pe coridorul de piatră și deschise ușor ușa pentru a vedea ce se întâmplă. O văzu pe Iris, într-o vaporoasă cămașă de noapte, îndreptându-se către scara ce ducea în grădină.
„Oare ce face?” gândi fetița, urmărind-o cu mare atenție pentru a nu o deranja.

..........

****

BASME, editura Zorio, 2013
ilustrații de Anca Smărăndache

ȚARA ADEVĂRULUI ȘI ÎMPĂRATUL MINCIUNĂ
(fragment)

Ehei, cică era odată un tărâm pe care cerul îl dăruise cu toate bunătăţile şi frumuseţile sale. Câmpurile îi erau întinse, roadele bogate, pădurile dese şi răcoroase, apele cristaline şi reci precum gheaţa, iar munţii semeţi ascundeau în măruntaiele lor comori nepreţuite.

Oamenii acelei ţări erau drepţi, harnici şi milostivi, aşa cum nu găseai în alte capete ale lumii. Dar, dacă erau cu adevărat cunoscuţi cale de nouă mări şi ţări, era pentru că iubeau din adâncul sufletului adevărul. Nicăieri nu era mai dispreţuită minciuna şi mai aspru pedepsit cel care s-ar fi încumetat să spună câte una mai gogonată. Neguţătorii care împânzeau ţările în lung şi în lat îşi făceau dinadins drum prin preajma locului ca să vadă cu ochii lor minunata Ţară a Adevărului, iar la întoarcerea acasă îşi petreceau ceasuri îndelungate povestind copiilor despre cele văzute.

...........


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu