”Tu și medicul din tine - Terapia CranioSacrală și Eliberarea SomatoEmoțională”, de John E. Upledger

 


Terapia craniosacrală (CST) este o terapie care poate ameliora o varietate de simptome. Terapia poate fi utilizată cu succes la copii și adulți. O sesiune CST este similară cu terapia de masaj, cu excepția faptului că rămâi complet îmbrăcat. Sesiunea de tratament începe cu o consultare cu terapeutul instruit pentru a identifica zonele cu probleme.

În 2018, la editura Herald, a apărut cartea ”Tu și medicul din tine - Terapia CranioSacrală și Eliberarea SomatoEmoțională”, de John E. Upledger. Traducător: Mihaela Gugu.

 

Dr. John E. Upledger (1932-2012) a fost Membru al Academiei Americane de Osteopatie, Membru Academic al Societății Britanice de Osteopatie și Doctor în Științe. Specializările sale includ: Manipulare osteopatică, terapie CranioSacrală, eliberare SomatoEmoțională, acupunctură și medicină preventivă. De-a lungul carierei de osteopat, Dr. Upledger a fost recunoscut ca un inovator și îndrumător în descoperirea de noi terapii. În special dezvoltarea terapiei CranioSacrale i-a câștigat o reputație internațională.

 

Capitolul VI

Primele experiențe cu terapia craniosacrală

Chiar de la început, un procent de 80 până la 85% dintre pacienții cu dureri de cap îndelungate, rezistente, a răspuns favorabil la terapia CranioSacrală. Partea bună este că în majoritatea acestor cazuri, o dată ce au fost rezolvate problemele, acestea nu au mai revenit. Pacientul nu este dependent pe viață de ședințele periodice de terapie CranioSacrală. Tratamentul în sine te face să te simți bine în general, așa că mulți au revenit, chiar după ce durerile de cap au dispărut.

 

Capitolul VIII

Alte utilizări ale terapiei CranioSacrale

Acum știam că terapia CranioSacrală putea să dea rezultate excelente în cazuri de copii hiperactivi, dislexici, spasmodici, cu paralizie cerebrală. Apoi au urmat copiii cu autism și nou născuții. Am primit fonduri pentru 3 ani să lucrez cu copiii cu autism. La sfârșitul celor 3 ani, când fondurile s-au terminat, făcusem progrese semnificative la centrul pentru autism. Copiii nu mai erau autodistructivi, arătau afecțiune față de alte persoane și aveau un comportament social foarte bun.

Am aflat că  terapia CranioSacrală poate scurta sau ușura disconfortul nașterii atât pentru mamă cât și pentru copil.

Mamele tratate au arătat mult mai puține probleme cu spatele sau cu depresii post partum, decât cele care nu au beneficiat de terapii craniosacrale.

Sentimentul meu este că se poate reduce la 50% din procentul de copii cu disfuncții craniene, dacă se face o evaluare și se tratează sistemul craniosacral în prima lună de viață.

Din punct de vedere subiectiv, persoanele sănătoase care fac terapie craniosacrală susțin că au mai multă energie, sunt mai fericite și împlinite. Sunt rezistente la îmbolnăviri, iar perioadele de boală sunt mai scurte și mai puțin severe decât înainte de a fi făcut terapia craniosacrală.

Capitolul IX

Un  tratament pentru depresie

Terapia CranioSacrală a produs rezultate excelente în ceea ce se numește depresie endogenă. Aceasta este ”depresia fără motiv”.

 

Capitolul XVI

Eliberarea SomatoEmoțională

Eliberarea SomatoEmoțională este un termen pe care l-am ales pentru a descrie un fenomen care începe să apară cu mare regularitate pe măsură ce devenim mai competenți în terapia cranisacrală și eliberarea chisturilor energetice.  Eliberarea SomatoEmoțională implică folosirea poziției corpului și transferul de energie între terapeut și client așa cum se întâmplă cu eliberarea chisturilor energetice și cu memoria țesutului. Diferența stă în abordarea cuprinzătoare și în lipsa aproape totală de direcție din partea terapeutului.

Întorcându-ne la eliberarea SomatoEmoțională am descoperit că atunci când terapeutul oferă alinare și inspiră încredere, pacientul e încurajat la nivel inconștient. Când combinăm atitudinea favorabilă cu energia fizică despre care am vorbit mai devreme, de obicei durează doar câteva minute până când pacientul asumă poziția dorită de corp.

Eliberarea SomatoEmoțională, când este efectiv realizată, poate schimba radical viața persoanelor respective. Le poate da șansa de a privi obiectiv la ceea ce fac ei în viață și cum pot să o schimbe în bine. Trezește amintirea unor experiențe, traume, accidente și tot ceea ce ei au ținut asuns, fără să-și dea seama, de ani de zile. Odată ce aceste experiențe reprimate ajung la suprafață, ele trebuie conștientizate și rezolvate. Dacă rămân reprimate, ele pot produce neplăceri și perosoana nu știe care e cauza și nici motivul pentru aceste manifestări.

 

Capitolul XXVI

Întrebări și răspunsuri

Ultimul capitol al cărții răspunde câtorva întrebări legate de recomandarea terapiei CranioSacrale la femeile însărcinate, sugari și copii. De asemenea sunt inventariate problemele pe care le tratează terapia CranioSacrală în cazul copiilor și adulților.

 

Cartea poate fi cumpărată de aici. 

 

 


 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu