“Adio, vinovăţie! Cum să scapi de nevoia de a-i mulţumi pe ceilalţi” de Les Barbanell




Vinovăţia poate lua mai multe forme: depresie, anxietate, sentimente de neadecvare, neadaptare, lipsa încrederii în sine, stimă de sine scăzută, tulburări psihice, incapactatea de a te iubi pe tine şi pe ceilalţi.
Trăim sentimentul de vinovăţie pentru lucruri sau acţiuni care nu depind de noi… care nu pot fi influenţate de noi pentru că... pur şi simplu, nu este vina noastră.
Celor care se confruntă cu sentimente de vinovăție, dar și celorlați, le recomand cartea lui Les Barbanell.

Atunci când bunăstarea celorlalţi este tot timpul mai presus de nevoile tale, iar sentimentul de vinovăţie nu-ţi permite să refuzi solicitările neîntrerupte, începi să te simţi epuizat și gol pe dinăuntru. Les Barbanell, în cartea “Adio, vinovăţie! Cum să scapi de nevoia de a-i mulţumi pe ceilalţi” , apărută la Editura Trei,  oferă o serie de antidoturi pentru vindecarea de așa-numita „tulburare de personalitate altruistă": exersarea artei de a spune „Nu", reîndreptarea atenţiei dinspre ceilalţi către sine, eliberarea de traumele și abuzurile din trecut și reînvăţarea exprimării firești a emoţiilor. Odată scăpat de „dependenţa de a-i mulţumi pe ceilalţi", un mecanism de apărare prin care ascunzi de fapt niște probleme nerezolvate, vei regăsi echilibrul sănătos dintre grija pentru tine și dorinţa de a fi o persoană „de treabă".


Les Barbanell este psihoterapeut și supervizor la Institutul din New Jersey pentru Formare în Psihanaliză. Este specializat în tratarea depresiei, anxietăţii și tulburărilor de personalitate.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu